top banner

Granturi de 1 miliard euro pentru micile afaceri lovite de pandemie

14 August 2020 | Autor: Cristian Dogaru

Granturi de 1 miliard euro pentru micile afaceri lovite de pandemie

Ordonanta de urgenta care prevede acordarea de sprijin din bani europeni pentru IMM-urile afectate de pandemie in cadrul schemelor de ajutor de stat a fost publicata în 6 august in Monitorul Oficial.
Banii vin din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operational Competitivitate 2014-2020, si sunt destinati micilor afaceri afectate de pandemie (IMM, PFA, cabinete medicale individuale-CMI), fie prin interzicerea desfasurarii activitatii, fie din cauza reducerii cifrei de afaceri pe fondul cererii reduse din economie. 

Este vorba de microgranturi sub forma unei sume forfetare (in principal pentru PFA si CMI), respectiv de granturi pentru capital de lucru si granturi pentru investitii productive acordate in baza evaluarii planului de investitii depus (pentru IMM-uri).

Conditii pentru acordarea microgranturilor

Microgranturile se obtin in baza unui contract de acordare a ajutorului de stat, au o valoare de 2.000 euro si se acorda o singura data sub forma unei sume forfetare (o suma fixa, invariabila, dinainte stabilita).

Fondurile disponibile sunt de 100 milioane euro, din care 85 milioane fonduri externe nerambursabile si 15 milioane euro cofinantari de la bugetul de stat. 

Beneficiarii sunt IMM-urile care demonstreaza ca nu aveau salariati cu contract de munca la finalul anului 2019, PFA-urile si ONG-uri cu activitate economica in domeniile stabilite prin respectiva ordonanta de urgenta (acestea se regasesc in anexa 1 a OUG 130 din 31 iulie 2020, publicata in Monitorul Oficial din 6 august 2020), respectiv PFA/CMI care au participat la diagnosticarea si tratamentul pacientilor Covid fara sa incaseze stimulentul financiar stabilit de Guvern pentru asta. 

In plus, beneficiarii trebuie sa demonstreze ca au avut activitate operationala cu un an inaintea depunerii cererii de finantare (pentru PFA si CMI inceperea activitatii nu trebuie sa fie dupa 1 februarie 2020) si au avut o cifra de afaceri in anul anterior depunerii cererii de minim 5.000 euro (cu exceptia PFA, ONG, CMI). 

Banii pot fi utilizati pentru cheltuieli necesare desfasurarii activitatii curente, plata chiriei, plata datoriilor catre bugetul de stat, etc. 

Beneficiarii depun la banca un raport de progres privind cheltuielile efectuate, in termen de 90 de zile de la data la care banii le-au fost transferati in cont. Nedepunerea acestui raport sau depunerea unuia incomplet poate duce la declansarea procedurilor de recuperare a sumei alocate sub forma de microgrant.

Cine poate lua granturi pentru capital de lucru

Granturile se acorda pe baza unui contract de ajutor de stat IMM-urilor din zona Horeca (hoteluri, restaurante, cafenele), din industria alimentara, transport, agentiilor de turism, edituri, librarii, biblioteci, din zona organizarii de evenimente, industriilor creative si ONG-urilor cu activitate in sfera invatamantului a caror activitate a fost afectata de pandemie.

Beneficiarii trebuie sa fi obtinut certificat pentru situatii de urgenta, conform OUG 29/2020, sa fi avut profit intr-unul din ultimele doua exercitii financiare, sa dispuna de o coparticipare de minim 15% din valoarea grantului pentru capital de lucru, sa mentina sau sa suplimenteze numarul de salariati timp de 6 luni de la data depunerii cererii. 

Pentru IMM-urile cu cifra de afaceri in 2019 cuprinsa intre 5.000 si 13.500 de euro valoarea grantului este de 2.000 euro, pentru cele cu cifra de afaceri cuprinsa intre 15.001 euro si 1 milion euro grantul va avea o valoare de 15% din cifra de afaceri iar pentru cele cu cifra de afaceri de peste 1 milion de euro valoarea grantului va fi limitata la 150.000 euro. Fondurile totale disponibile sunt de 350 milioane euro dintre care 265 milioane euro fonduri externe nerambursabile, 42,5 milioane euro de la bugetul de stat si 42,5 milioane euro coparticipare de la beneficiari. 

Banii pot fi folositi pentru stocuri de materiale, achizitia unor servicii necesare activitatii curente, achitare a chiriilor si datoriilor restante inclusiv a celor catre bugetul de stat, achizitia unor articole medicale de protectie impotriva coronavirusului, etc. 

Si in acest caz se depune la banca un raport de progres privind cheltuielile realizate la 6 luni de la incasarea banilor in cont. Beneficiarii vor completa o declaratie pe proprie raspundere prin care accepta ca utilizarea fondurilor puse la dispozitie in alte scopuri decat cele vizate de finantarea in cauza atrage recuperarea sumelor respective. 

Bani gratis pentru investitii pentru IMM-uri

Granturile se acorda IMM-urilor care vor sa faca investitii pentru extinderea capacitatilor de producte, realizarea de unitati noi, reabilitarea unitatilor de productie existente. Finantarile se acorda pe proiect si beneficiar si au o valoare cuprinsa intre 50.000 euro si 200.000 euro. 

Si in acest caz e nevoie ca beneficiarii sa dispuna de cofinantare de 15% din valoarea grantului (30% in cazul solicitantilor din zona Bucuresti-Ilfov). Fondurile totale alocate sunt in valoare de 550 milioane euro, dintre care 485,87 milioane euro reprezinta fonduri europene, 62,38 milioane euro alocari de la bugetul de stat si 71,75 milioane euro cofinantari. 

Sunt vizate micile afaceri din industria alimentara, panificatie, patiserie, industria auto si cea a serviciilor auto, constructii si materiale de constructii, energie, transport, ingrijire corporala, turism, servicii de reparatii si intretinere, confectii, industria farmaceutica, sanatate, industrii creative, etc. 

Granturile se acorda pe baza de contract de acordare a ajutorului de stat IMM-urilor care au fost active cu un an inaintea depunerii cererii de finantare, au inregistrat profit intr-unul din ultimele doua exercitii financiare, se angajeaza sa mentina afacerea minim 3 ani dupa implementarea proiectului, realizeaza minim 50% din veniturile prezentate in planul de afaceri anexat in primii 2 ani de implementare a proiectului iar restul in cel de al treilea, prezinta dovezi privind rezonabilitatea costurilor pentru investitiile pentru care primesc finantare. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Fonduri europene

Alte Articole

Beneficiarii de fonduri UE care nu au primit sumele la timp beneficiaza de facilitati fiscale

Beneficiarii fondurilor europene care nu si-au primit sumele la timp de la autoritati vor fi scutiti de la plata penalitatilor percepute pentru obligatiile fiscale neachitate la timp.

30 Mai 2013 | Fonduri europene

Prefinantarea agentiilor de dezvoltare regionala creste la 35%

Nivelul prefinantarilor acordate inmtr-o singura transa catre cele 8 Agentii de DEzvoltare Regionala a fost majorat la 35%, de la nivelul anterior de 10%.

16 Mai 2013 | Fonduri europene

Beneficiarii POSDRU vor depune doar documente in format electronic pentru a-si incasa banii

Beneficiarii de fonduri europene contractate prin POSDRU vor depune documente justificative doar in format electronic pentru decontarea cheltuielilor eligibile efectuate in cadrul proiectelor.

18 Apr 2013 | Fonduri europene

Beneficiarii POSDRU pot urmari stadiul cererii de rambursare online

Beneficiarii de finantari acordate prin intermediul POSDRU pot vedea online in ce etapa de procesare de afla cererile de rambursare si valoarea sumelor achitate.

05 Apr 2013 | Fonduri europene

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul