Societatile de asigurare care ofera polite RCA gestioneaza o baza de date comuna (CEDAM), in care sunt inregistrate informatii privind comportamentul clientilor in trafic.
In momentul in care un client provoaca un incident, societatea de asigurare care a platit daunele pe baza politei RCA va trebui sa transmita catre CEDAM aceasta informatie, pentru a putea fi consultata ulterior de orice asigurator.
Baza de date va trebui consultata obligatoriu in momentul in care se incheie o polita RCA, pentru a stabili in ce clasa se incadreaza solicitantul. Daca baza de date nu este disponibila, atunci polita se incheie pe baza unei declaratii pe proprie raspundere a clientului.
In consecinta, un client care se regaseste intr-o clasa de penalizare nu va putea sa isi ascunda incidentele din trafic, chiar daca decide sa schimbe societatea de asigurari la reinnoirea politei.
La vanzarea autoturimului, proprietarul isi pastreaza clasa de bonus-malus in care se afla la momentul tranzactiei. Aceasta va fi luata in considerare in situatia in care va achizitiona o noua masina pentru care se incheie o polita RCA.
Daca o persoana are mai multe autoturisme, acesta va beneficia de aceeasi clasa de bonus-malus pentru toate autovehiculele. Prin urmare, daca genereaza o dauna, el va fi penalizat pentru toate asigurari RCA incheieta in anul urmator.
In cazul persoanelor juridice, sistemul bonus-malus functioneaza diferit, fiecare autovehicul detinut avand propriul istoric de bonus-malus.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News