Pentru platile de mica valoare, cipul a permis introducerea unei tehnologii inovatoare, denumita «plati contactless». In acest caz, tranzactiile se fac prin simpla trecere a cardului prin fata unui cititor special, fara a fi necesara introducerea codului PIN sau semnarea unei chitante.
Aceasta tehnologie foloseste un microcip si o mica antena cu frecventa radio, incorporate in plastic. In momentul in care cardul este trecut prin fata senzorului, acesta recepteaza informatiile prin unde radio si le transmite apoi bancii spre autorizare, tehnologia utilizata asigurand securitatea tranzactiilor.
Mai nou, cele doua dispozitive – cipul si antena – pot fi incorporate si in ale dispozitive, cum ar fi brelocuri, telefoane mobile sau ceasuri. Iar plata se realizeaza prin simpla trecere a lor prin fata dispozitivului de citire.
Efectuarea tranzactiei este confirmata clientului atat vizual, cat si auditiv. Metoda poate fi folosita doar pentru tranzactiile mai mici sau egale cu echivalentul a 25 de euro, suma putand diferi in functie de regiune. Dincolo de acest prag, este necesara autentificarea detinatorului prin intermediului codului PIN sau semnaturii.
Primele teste cu aceasta tehnologie au inceput in 2003, in Statele Unite, cand MasterCard a introdus platile contactless pentru prima oara in Orlando (Florida). De atunci, solutia s-a extins la nivel global, fiind disponibila din 2008 si in Romania.
Tehnologia contactless are cea mai mare utilitate la comerciantii unde rapiditatea platii este esentiala, cum ar fi fast-food-uri, benzinarii, farmacii, cinematografe, taxe de autostrada, automate pentru vanzarea de produse, etc.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News