top banner

Carduri de debit

Care sunt costurile?

Cuprins
    In cazul cardurilor, exista o diversitate foarte mare de comisioane asociate pentru diferite operatiuni. In alegerea unui card de debit, trebuie acordata o atentie mai importanta celor care vor fi platite cel mai frecvent:
    • taxa anuala de administrare - se plateste de regula la inceput de an, banca retinand automat suma respectiva din soldul contului. In consecinta, daca nu intentionati sa mai folositi un anumit card, este bine sa solicitati bancii emitente inchiderea contului. Altfel, veti fi buni de plata. De asemenea, este important sa intrebati la banca daca o data cu emiterea cardului vi s-a deschis si un cont curent. In acest caz, s-ar putea ca si pentru contul curent sa aveti de platit un comision de deschidere si unul de administrare.
    • taxa de emitere ­ se plateste la emitere. Cum cardurile sunt valabile in general doi ani, este bine sa va interesati cat costa si reinnoirea lor.
    • comisionul de retragere de numerar ­ in general, se plateste 0,2% pe operatiune, daca se foloseste bancomatul bancii emitente, dar sunt si banci care percep comision zero. In cazul in care se foloseste ATM-ul altei banci, comisioanele sunt mai ridicate. In aceste situatii se achita si o taxa suplimentara de 2,5 lei pentru accesul la reteaua de bancomate a altei banci (sau 0,5 lei in cazul unui numar limitat de banci). Retragerea de numerar in strainatate este si mai scumpa. In general, nu este recomandat sa retrageti sume mici, deoarece comisioanele incep de la 2-3 euro, indiferent de suma retrasa.
    • comisionul pentru tranzactiile la comercianti ­ in Romania, nu se plateste nici un comision pentru platile la comercianti, indiferent de banca emitenta (cea care a emis cardul) si de banca acceptatoare (cea care a instalat POS-ul la comerciant). Pentru tranzactiile efectuate in strainatate, unele banci aplica comisioane, dar exista si carduri cu care se pot face tranzactii cu comision zero. Chiar si asa, pot aparea insa cheltuieli legate de conversia valutara. Daca aveti un card emis in lei si faceti cumparaturi in euro, banca va percepe un comision de schimb valutar. Mai mult, daca faceti plati in alta valuta decat euro, este posbil ca banca sa trasforme mai intai suma cheltuiata din valuta respectiva (de exemplu, dolari) in euro si apoi din euro in lei. Astfel, se vor aplica doua comisioane de schimb valutar. Prin urmare, inainte de folosi cardul in strainatate, intrebati banca emitenta cum se face conversia valutara si la ce curs de schimb.
    Pe langa aceste costuri, este bine de stiut ce comisioane se practica si pentru urmatoarele operatiuni: interogarea soldului la ATM, alimentarea contului de card, schimbarea sau regenerarea codului PIN si blocarea cardului.

    Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

    Comparații

    Carduri de credit

    Carduri de credit
    • Compari ofertele și economisești bani
    • Aplici online la credit
    • Verifici situația de la Biroul de Credit
    Compară

    TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

    Calculatoare

    Rambursare card de credit

    Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă

    Comparații

    Carduri de credit

    Carduri de credit
    • Compari ofertele și economisești bani
    • Aplici online la credit
    • Verifici situația de la Biroul de Credit

    Compară

    Info Financiar