Programul de Stimulare a Innoirii Parcului Auto, cunoscut in special sub numele de Rabla, este un program guvernamental, sustinut din fonduri alocate de Ministerul Mediului.
Programul este structurat pe doua componente:
- Rabla Clasic - statul acorda o prima de casare pentru achizitia unui autovehicul nou in schimbul unui autovehicul vechi;
- Rabla Plus - program nou, prin care este stimulata achizitia unui autovehicul nou pur electric sau nou electric hibrid, fara obligativitatea casarii un autovehicul vechi.
Rabla Clasic se deruleaza prin intermediul Administratiei Fondului de Mediu (AFM) inca din 2005, iar in fiecare an este pus la dispozitia agentiei un anumit buget pentru acordarea de stimulente soferilor care doresc sa isi schimbe masina veche cu una noua. Prin programul Rabla se pot achizitiona autoturisme, autoutilitare usoare, dar si motociclete (din 2020).
Modul de functionare a programului consta in acordarea unei reduceri la achizitia unui autovehicul nou, in cazul in care cumparatorul face dovada ca a casat masina veche. Diferenta dintre pretul masinii noi si prima de casare obtinuta de la stat se achita din surse proprii, prin credit bancar sau printr-un contract de leasing financiar.
In cazul Rabla Clasic, prima de casare este de 6 500 de lei pentru autovehicule, respectiv de 3 500 lei pentru motociclete, cu posibilitatea accesarii suplimentare a doua eco-bonusuri pentru urmatoarele situatii:
- un eco-bonus de 1.000 lei care poate fi adaugat primei de casare, pentru cumpararea unei masini al carei motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 96 g CO2/km;
- un eco-bonus in valoare de 2.500 lei pentru situatia in care se opteaza pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.
In ceea ce priveste Rabla Plus, romanii care vor sa aleaga o masina care nu polueaza, beneficiaza din partea AFM de doua tipuri de eco-tichete:
- un eco-tichet de 20.000 de lei pentru achizitionarea unui autoturism nou electric-hibrid;
- un eco-tichet de 45.000 de lei pentru masinile noi 100% electrice.
- pentru motocicletele electrice se acorda un echo-tichet de 3 000 lei.
Cele doua axe ale programului pot fi accesate de catre populatie separat sau combinat.
In situatia in care un cumparator detine o masina veche pentru casat si doreste sa achizitioneze un autoturism nou 100% electric, va beneficia de un sprijin financiar care poate ajunge la peste 50.000 lei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News