Daca mai raman bani disponibili la sfarsitul lunii, ei trebuie sa fie folositi in primul rand pentru a plati datoria acumulata pe cardul de credit. Aceste imprumuturi au dobanzi mari astfel ca se pot economisi bani daca se ramburseaza mai repede sumele utilizate de pe card.
Dupa ce s-a achitat datoria de pe cardul de credit sau a fost redusa la un nivel acceptabil, atunci este recomandata crearea unui fond de urgenta. Acesta este necesar pentru a face fata unor cheltuieli nesteptate, cum ar fi pierderea locului de munca, aparitia unor cheltuieli medicale, etc.
Marimea acestui fond depinde de propria situatie materiala si de riscurile la care este expus fiecare. De regula, se recomanda ca fondul de urgenta sa asigure cheltuielile efectuate pe o perioada de trei luni. Acest bani trebuie tinuti intr-un cont de economii, astfel incat sa poata fi retrasi oricand este nevoie, fara riscul de a fi penalizat in vreun fel de catre banca.
Dupa ce fondul de urgenta a fost completat, este recomandata continuarea procesului de economisire, chiar si cu sume mici, pentru a atinge diverse obiective pe termen lung – cum ar constituirea avansului pentru un credit ipotecar sau asigurarea unor resurse suplimentare pentru retragerea la pensie.
Este de preferat ca acesti bani sa fie tinuti intr-un cont separat de cel de urgenta, cum ar fi un depozit sau un cont de economii, care nu permite insa retragerea oricand a banilor. La aceste produse, bancile practica de regula dobanzi mai mari, astfel ca economiile vor putea fi fructificate mai bine.
In cazul in care o persoana are deja un credit ipotecar sau imobiliar, atunci ar putea lua in calcul posibilitatea de a incepe sa ramburseze anticipat o parte din el.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News