Valoarea contabila a unei actiuni este primul indicator comparabil cu pretul de tranzactionare la bursa si poate fi primul indiciu pentru orice investitor daca pretul respecta realitatea economica a companiei. Acest indicator foarte usor de inteles si calculat se obtine prin raportarea capitalului propriu la numarul total de actiuni emise de o companie.
Raportand pretul de la bursa la valoarea contabila obtinem un indicator foarte important al analizei fundamentale: indicele P/B (Price/Book Ratio). Valoarea P/B exprima valoarea pe care piata o da (prin pretul actiunii) capitalurilor firmei. Cu cat valoarea P/B este mai redusa, cu atat actiunea este mai "ieftina". Valori ale P/B sub 1 indica de regula o actiune subevaluata, valori intre 1 si 2 indica o actiune corect evaluata de piata, iar valori peste 2 o actiune supraevaluata.
Aceste valori sunt aproximative si depind foarte mult de domeniul de activitate din care fac parte companiile analizate. Indicatorul trebuie folosit doar la comparatii intre emitenti apartinand aceluiasi domeniu de activitate sau cu caracteristici similare, intre doi sau mai multi ani pentru acelasi emitent sau intre un emitent si media indicatorului pentru un indice sau pentru o piata.
Sa revenim totusi la esenta activitatii economice, profitul. Daca raportam profitul la numarul total de actiuni emise de companie obtinem profitul pe actiune numit si Earnings per Share, sau EPS. In calculul acestui indicator trebuie folosit intotdeauna profitul anual sau cel obtinut in ultimele patru trimestre.
Ajungem usor la cel mai utilizat indicator al analizei fundamentale – indicele P/E (price earnings ratio) . Este intalnit si sub denumirea de PER si se calculeaza ca raport intre pretul unei actiuni si profitul pe actiune.
De multe ori P/E este definit ca un multiplu deoarece arata practic cati lei platesc investitorii pentru 1 leu profit obtinut de emitent. Altfel spus daca o companie are un multiplu P/E de 15, investitorii platesc 15 lei pentru fiecare leu din profitul realizat. Indicatorul poate fi interpretat ca durata de recupererare in ani a investitiei intr-o actiune din profitul raportat de emitent (in ipoteza in care tot profitul ar fi distribuit ca si dividende). Daca o companie are un PER de 10 un investitor isi recupereaza investitia in doar 10 ani.
Cu cat valoarea indicatorului P/E este mai mica, deci un investitor plateste mai putin pentru 1 leu din profit sau durata de recuperare a investitiei este mai redusa, cu atat actiunea este considerata mai "ieftina". Un P/E sub 5 indica o actiune puternic subevaluata, valori intre 5-10 indica o actiune relativ subevaluata, valori intre 10 si 15 pot indica o actiune corect evaluata de piata, iar valori peste 20 o actiune supraevaluata. Bineinteles la fel ca in cazul multiplului P/B aceste valori sunt aproximative si depind foarte mult de sectorul de activitate.
Un alt indicator des intalnit in analiza fundamentala este P/S (price to sales). Se calculeaza similar cu P/B inlocuind valoarea contabila cu veniturile totale pe actiune. Valoarea acestui multiplu poate varia foarte mult in functie de domeniul de activitate fiind foarte util doar pentru comparatii intre companii cu caracteristici similare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News