top banner

Analiza fundamentala actiuni

Cum interpretam indicatorii bilantieri?

Cuprins
    Dupa cum aminteam anterior, bilantul prezinta asa-numita situatie patrimoniala a companiilor adica activele si pasivele totale. Activele sunt acele elementele care ajuta la realizarea activitatii economice a companiei (cladiri, terenuri, masini si utilaje, bani in conturile bancare, etc) iar pasivele totale sunt sursele de finantare a acestei activitati economice. Sursele de finantare sunt de doua feluri: surse de finantare proprii sau altfel spus capitaluri proprii si surse de finantare imprumutate adica datorii totale.
    Concluzionand cele spuse mai sus „averea unei companii” este data de marimea capitalurilor proprii, acea parte a valorii totale a companiei care nu este datorata creditorilor sau altfel spus diferenta dintre activele totale si datoriile totale.
     
    Dupa cum am vazut mai sus bilantul sintetizeaza indicatori care nu isi modifica continutul in mod substantial decat in cazuri exceptionale. De regula, companiile nu se indatoreaza excesiv sau nu instraineaza active importante de la un trimestru la altul. Din acest motiv, urmarirea trimestriala a indicatorilor bilantieri nu este la fel de importanta ca urmarirea dinamicii indicatorilor din Contul de profit si pierdere (CPP).
    Fiind vorba de sinteza activitatii economice a oricarei companii, CPP este principalul document financiar care trebuie studiat de catre orice investitor la finalul fiecarui trimestru. Cei mai importanti indicatori sunt veniturile si cheltuielile totale.
    Veniturile totale dupa cum sugereaza si denumirea cuantifica toate veniturile realizate de un emitent in fiecare trimestru: veniturile din activitatea curenta, veniturile financiare (dividende, dobanzi, diferente pozitive de curs valutar, etc.) sau venituri exceptionale (vanzari de active, subventii, anulari de provizioane, etc).
    Multi investitori fac confuzie intre veniturile totale si cifra de afaceri a unei companii. Cei doi indicatori in marea majoritate a cazurilor au valori foarte apropiate. Daca intr-un trimestru nu exista venituri exceptionale atunci cei doi indicatori sunt egali.
    Indicatorul care surprinde cel mai bine masura activitatii unei companii este cifra de afaceri. Cifra de afaceri sau altfel spus rezultatul final al activitatii companiei arata dimensiunea companiei analizate sau mai exact suma tuturor bunurilor si serviciilor realizare sau prestate. Valoarea bruta a indicatorului ne indica ordinul de marime si poate fi folosita doar la comparatii cu alte companii, dinamica lui in schimb este extrem importanta. O companie care reuseste sa cresca constant nivelul afacerilor este o companie interesanta si care are viitor.
    Cheltuielile totale sunt de asemenea un indicator foarte important. O companie trebuie sa isi recompenseze angajatii pentru rezultatele obtinute dar in acelasi timp trebuie sa se uite si la eficienta. Daca cheltuielile nu sunt structurate eficient atunci profitabilitatea companiei are de suferit.

    Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

    Comparații

    Asigurări RCA

    Asigurări RCA
    • Alegi cea mai bună asigurare
    • Plătești online cu cardul
    Compară

    TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

    Calculatoare

    Credit maxim

    Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

    Rate credit

    Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

    Refinanțare credit

    Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul

    Comparații

    Asigurări RCA

    Asigurări RCA
    • Alegi cea mai bună asigurare
    • Plătești online cu cardul

    Compară

    Info Financiar