Rentabilitatea este indicatorul cel mai raspandit pentru a compara fondurile de investitii. Aceasta exprima in procente cu cat s-a majorat (sau a scazut) valoarea unitatii de fond.
Trebuie avut insa in vedere ca acest indicator reflecta performanta din trecut a fondurilor. Aceasta informatie este relevanta, insa nu reprezinta o garantie ca aceeasi rentabilitate va fi obtinuta si pe viitor.
Un alt aspect important de urmarit este nivelul costurilor suportat de fond. Societatea care administreaza fondul incaseaza comisioane din veniturile fondurile, ceea ce insemna ca daca ele sunt mari, performanta fondului se diminueaza. Pentru a compara costurile de functionare ale fondurilor se foloseste rata anuala a cheltuielilor, care se determina ca raport intre cheltuielile suportate de fond si activul sau net. Cu cat acest procent este mai mare, cu atat performanta fondului este mai scazuta.
Totodata, inainte de a investi la un fond, este recomandat sa fie citit prospectul de emisiune. Acesta explica obiectivele fondului, tarifele si comisioanele percepute, strategia de investitie si riscul asumat, precum modul de cumparare si rascumparare a unitatilor de fond. In plus, societatile de administrare sunt obligate sa publice rapoarte semestriale si anuale care sunt puse gratuit la dispozitia investitorilor. Aceste rapoarte contin informatii importante despre activitatea desfasurata, iar prin parcurgerea lor, un investitor poate afla daca fondul respectiv si-a atins obiectivele propuse in prospectul de emisiune.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News