Nivelul contributiei lunare este o decizie foarte importanta deoarece are o influenta puternica asupra pensiei obtinute in final. Principalul risc este ca un client sa contribuie prea putin, iar pensia incasata ulterior sa fie mai mica decat si-ar fi dorit.
Nici cealalta extrema nu este de dorit - sa se economiseasca in prezent mai mult decat ar trebui – deoarece bugetul familial ar fi constrans fara motiv.
Nivelul contributiei depinde in principal de perioada de timp pana la pensionare. Cei care incep sa acumuleze bani pentru pensie mai devreme, trebuie sa puna deoparte o proportie mai mica din venitul lunar.
In schimb, persoanele care incep sa participe mai tarziu la un fond de pensii trebuie sa suporte contributii mai mari pentru a ajunge la acelasi rezultat.
De exemplu, o persoana incepe sa participe la un fond de pensii de la varsta de 20 de ani si contribuie lunar cu 100 lei. Daca presupunem ca randamentul anual este 5% in cei 45 de ani in care va plati contributii, atunci el va detine in final in jur de 200.000 lei. O persoana care are 30 ani va trebui insa sa puna deoparte 180 pe luna pentru a acumula o suma egala.
Conso.ro ofera utilizatorilor posibilitatea sa estimeze nivelul
contributiei lunare pentru a obtine pensia dorita cu ajutorul unui calculator dedicat.
Potrivit legii, nivelul contributiei lunare la pensiile facultative nu poate depasi 15% din salariul brut lunar.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News