Atunci cand platesc contributii, participantii cumpara de fapt unitati de fond. Pretul de achizitie este valoarea unitatii din ziua respectiva, care se determina ca raport intre averea fondului si numarul de unitati emise.
Prin urmare, averea participantilor consta in numarul de unitati acumulate, iar interesul lor principal este ca valoarea acestor unitati sa creasca cat mai mult in timp.
Aceste evolutii se monitorizeaza cu ajutorul randamentelor, pe care utilizatorii le pot gasi in motorul de comparare a
pensiilor private de pe Conso.ro
Trebuie spus ca pe termen lung chiar si o majorare nesemnificativa a randamentului poate aduce castiguri majore. De exemplu, daca 1 leu este investit timp de 45 de ani la un randament mediu de 5%, suma acumulata va fi de aproape 10 lei.
Daca randamentul ar fi fost insa de 6%, suma finala ar fi ajuns la aproximativ 15 lei, cu 50% mai mult. De aceea, este important ca fondul ales sa obtina randamente cat mai inalte.
Un alt aspect de care trebuie tinut cont este comisionul platit din contributie. Acesta se opreste de administrator, ceea ce inseamna ca in cont ajung mai putin bani, iar suma acumulata pentru pensie creste mai lent.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News