Contributia la un fond de pensii obligatoriu nu implica nici o cheltuiala suplimentara pentru salariati. O parte din contributia platita la bugetul asigurarilor sociale de stat - egala in prezent cu 10,5% din salariul brut - va fi redirectionata catre fondurile private.
Din mai 2008, participantii platesc 2% din salariul brut la fondurile de pensii private. Nivelul contributiei urma sa creasca de la data de 1 ianuarie a fiecarui an cu 0,5%, pana la nivelul de 6% din salariul brut, in timp ce contributia la asigurarile sociale de stat va scadea in paralel. In 2009, insa, guvernul a luat decizia sa amane majorarea contributiilor, astfel ca si in prezent aceasta reprezinta 2% din salariul brut.
Contributiile fiecarui salariat sunt retinute de angajator, care vireaza banii la bugetul asigurarilor sociale de stat. Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) calculeaza apoi contributiile fiecarui participant si vireaza banii la fondurile de pensii, pana pe data de 20 a fiecarei luni.
In cazul in care un angajator nu plateste contributiile la timp, CNPAS informeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), care stabileste penalitati de intarziere pentru neplata la termen. Iar daca se impune, ANAF poate aplica modalitati de executare silita, conform dispozitiilor legale privind colectarea creantelor bugetare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News