Exista doua modalitati de analiza a pietelor financiare: tehnica si fundamentala.
Analiza tehnica reprezinta studiul evolutiei pretului pe baza graficelor cu scopul previzionarii evolutiei viitoare. Timingul sau momentul in care decizi sa cumperi/sa vinzi este foarte important, iar analiza tehnica iti determina punctele de intrare si iesire.
Filozofia analizei tehnice:
1. In actiunea pietei sunt reflectate toate informatiile
2. Preturile se misca in trend-uri
Analiza fundamentala se refera la studiul elementelor de baza ce influenteaza economia unei entitati anume. Este o metoda de studiu ce incearca sa previzioneze modificarea pretului si trendul pietei prin analiza indicatorilor economici, politicilor de guvernare si a factorilor sociali.
Cei mai importanti indicatori sunt: rata dobanzii, inflatia la nivelul consumatorilor si producatorilor, produsul intern brut, rata somajului, increderea consumatorilor, etc.
Tehnicieni vs Fundamentalisti
Atat analistii tehnici cat si „fundamentalistii“ sunt preocupati de aceeasi problema, cum sa previzioneze piata. Abordarea insa este diferita: fundamentalistii studiaza cauza miscarilor pietei, in timp ce tehnicienii studiaza efectele.
Fundamentalistii sunt interesati de valoarea intrinseca si care sunt factorii care afecteaza valoarea intrinseca.
Tehnicienii considera ca preturile reflecta elementele fundamentale, si de aceea nu mai este necesar studiul indicatorilor fundamentali, ceea ce inseamna ca citirea graficelor devine o forma scurta a analizei fundamentale.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News