CFD-urile (contract for difference) sunt contracte derivate care reflecta evolutia in piata a unui instrument financiar asociat: actiuni, indici, marfuri, etc.
Principala caracteristica este faptul ca nu se livreaza fizic instrumentul, investitorul nu detine actiunea, marfa sau metalul, ci doar un contract pe diferenta de pret a acestui activ suport.
Marele avantaj este ca pot fi vandute in lipsa si rascumparate ulterior, astfel ca se poate obtine profit si cand creste si cand scade pretul.
Datorita levierului, investitorii nu au posibilitatea doar de a specula fluctuatiile pretului, dar se pot si proteja (hedging) de deprecierea unei actiuni pe care o poseda, marfa sau metal pretioas.
Cele mai cunoscute CFD-uri sunt cele pe actiuni si indici bursieri ca activ suport, din SUA, Europa sau Asia, listate pe marile burse internationale. Oricine poate tranzactiona actiunile marilor companii internationale (Coca Cola, Microsoft sau McDonalds) sau cei mai cunoscuti indici bursieri (Dow Jones, Nasdaq, etc) considerati a fi si barometrul economiei.
Atat actiunile cat si indicii pot fi tranzactionati cu doar cateva procente din pretul lor, comisioanele si spread-urile sunt minime, iar lichiditatea si volatilitatea lor permite nu doar investitii pe termen lung, dar si pe parcursul unei sesiuni de tranzactionare.
Aurul si argintul sunt preferate de investitori in ultimii ani datorita incertitudinilor economice. Contractele pe diferenta de pret ale metalelor pretioase necesita marje reduse, investitorul imobilizand doar 1-2% din pretul lor, ce permit nu doar protectie impotriva recesiunilor economice sau inflatiei, dar si speculatii pe termen scurt.
Petrolul este cea mai tranzactionata marfa, este supranumit aurul negru, si cu toate ca este foarte utilizat in productie, investitiile speculative reprezinta un procent dominant din totalul tranzactiilor. Petrolul se tranzactioneaza ca si contracte futures, cu scadenta la diferite perioade, utilizate de marii producatori si consumatori pentru protectie (hedging) impotriva fluctuatiilor, dar mai ales in scop speculativ de catre investitori.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News