IMM-urile vor putea obtine credite prin programul Kogalniceanu in conditii mai bune decat in ultimul an. Dobanda va fi subventionata pana la 100% iar suma maxima ce poate fi obtinuta urca la 400.000 lei. Noile conditii vor fi aplicabile dosarelor depuse incepand de luni, 17 decembrie.
Programul Kogalniceanu va continua cu noi conditii. Parlamentarii au adoptat majoritatea modificarilor ordonantei de urgenta - prin care a fost instituit programul in 2011, si l-au transformat in lege.
O noua sesiune de depunere a cererilor la Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM) va incepe din 17 ianuarie, dupa ce bancile vor semna cu Agentia noi conventii adaptate la reglementarile recente.
Subventie mai mare pentru IMM-uri
In primul rand, suma ce poata fi obtinuta de o companie prin programul Kogalniceanu a fost majorata de la 125.000 lei pe an la 400.000 lei pe an.
Clientii vor beneficia de un procent mai mare de dobanda subventionata. Pana in prezent se subventiona 70% din nivelul dobanzii, cel mult 6,5 puncte procentuale; de acum dobanda va fi subventionata in proportie de 100%, cel mult 9 puncte procentuale.
“Subventionarea integrala a dobanzii in cadrul Programului va asigura utilizarea eficienta si intr-o proportie cat mai mare a sumelor alocate cu titlu de subventie care se acorda IMM de la bugetul de stat”, a fost concluzia membrilor Comisiei Buget, Finante si Banci si Comisiei pentru Industrie si Servicii din cadrul Camerei Deputatilor.
Subventia este acordata de catre Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri prin intermediul AIPPIMM. Pentru anul 2013 bugetul destinat subventionarii dobanzii este de 71 milioane lei
“Trecerea prin zero”, anulata
Una dintre cele mai spinoase probleme ale programului, de care bancherii s-au plans inca din momentul implementarii acestuia, a fost asa numita “trecere prin zero” a creditului.
Mai exact, linia de credit putea fi prelungita peste perioada initiala de 1 an stabilita in legislatie, dar numai cu conditia ca la finalul celor 12 luni initiale de contract, intreaga suma contractata sa fie returnata, respectiv soldul sa fie zero.
Aceasta “trecere prin zero” punea presiune pe lichiditatea companiilor si nici nu isi avea rostul in conditiile in care linia de credit ar fi fost oricum prelungita.
De la debutul programului in toamna lui 2011 si pana la finalul lui octombrie 2012, AIPPIMM a primit aproximativ 6,700 de proiecte din care a validat dosarele a peste 5.800 de solicitanti.
Dintre acestia, in jur de 2.000 au obtinut credit de la banca.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News