Guvernul a extins sfera veniturilor impozabile prin includerea celor obtinute din cresterea si exploatarea animalelor, precum si a celor din silvicultura si piscicultura.
Astfel, se va unifica cota de impozit de 16% pentru veniturile din activitati agricole.
Venitul anual din activitati agricole se va determina numai pe baza normelor anuale de venit, eliminandu-se modalitatea determinarii venitului net in sistem real, obtinut pe baza date lor din contabilitate in partida simpla.
Pentru activitatile din silvicultura si piscicultura, se vor utiliza regulile de impunere aferente veniturilor din activitati independente.
Pana acum, veniturile din activitati agricole se supuneau unui impozit de 16% determinat pe baza de norme de venit sau in sistem real sau de 2% asupra venitului brut determinat pe baza valorii produselor livrate, prin retinere la sursa.
Organul fiscal competent va stabili impozitul anual datorat si va emite decizia de impunere.Plata impozitului se efectueaza catre bugetul de stat in doua rate egale: jumatate pana la 25 septembrie iar restuld e 50% pana la 25 noiembrie.
Incepand din 2014, normele de venit se vor stabili de catre directiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si se vor publice pana cel tarziu la 15 februarie a anului pentru care se aplica.
Vor fi exceptati de la plata impozitului persoanele agricultorii fizice in limitele cresterii de animale sau exploatarii agricole destinate autoconsumului. Limitele sunt incluse in Codul fiscal in functie de fiecare categorie de activitate in parte. Spre exemplu, nu se va plati impozit pentru 10 oi, 2 vaci sau 2 hectare cultivate cu cereale.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News