Bancherii si reprezentantii BNR considera ca imprumuturile in valuta pentru populatie ar trebui limitate in masura posibilitatilor, iar clientii trebuie sa fie avertizati in legatura cu riscurile la care se expun.
Creditarea in valuta detine o pondere destul de importanta in volumul creditelor acordate in Romania. Peste 50% din imprumuturile acordate sunt in valuta: euro, dolari sau franci elvetieni.
Cele mai multe credite in valuta sunt garantate cu ipoteca, iar perioada lunga de rambursare si gradul mare de indatorare al debitorilor creste riscul asociat portofoliului.
“Persoanele care iau credite in valuta ar trebui sa se indatoreze mai putin decat cele care apeleaza la un credit in lei, pentru a putea face fata riscului valutar”, considera Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank.
Bancherii si reprezentantii BNR considera ca volumul ridicat al creditelor in valuta reprezinta o vulnerabilitate, atat pentru banci cat si pentru debitori, iar creditarea in lei ar trebui sa fie o prioritate.
Cauze ale cresterii creditarii in valuta
Principalele cauze care au dus la o dezvoltare puternica a creditarii in valuta sunt:
- lipsa unei economisiri interne suficiente
- prezenta bancilor cu capital majoritar strain
gradul redus de dezvoltare a pietei de credit in moneda locala
diferentialul de dobanda intre creditele in lei si cele in valuta
volatilitatea ridicata a dobanzii in lei.
“Desi la prima vedere diferentele de dobanda fac creditul in valuta mai avantajos decat cel in lei, o depreciere in timp a cursului de schimb anuleaza aceste avantaje”, a explicat Dumitru.
In acest moment, diferenta de dobanda intre un credit ipotecar in lei si unul in euro este in medie de 3-4 puncte procentuale.
Creditele in valute exotice ar putea fi chiar interzise
Desi cred ca finantarile in valuta trebuie limitate si nu abolite, bancherii considera ca ne putem lipsi macar de creditele in monede exotice, ca francul elvetian.
“Se poate merge pana la interzicerea creditelor in monede exotice, pentru ca nu cred ca va deranja pe nimeni”, este de parere Ionut Dumitru.
Lucian Anghel, economist-sef la BCR, considera ca creditele in CHF au fost o greseala, care nu a afectat insa Romania la fel de puternic ca pe vecinii unguri. “In Romania acest virus a venit mai tarziu, iar banca centrala a avut un rol pozitiv major in administrarea acestuia”, sustine acesta.
Populatia ar trebui sa fie mai bine informata
Renuntarea definitiva la creditarea in valuta nu poate avea loc in conditiile in care Romania nu dispune de resursele necesare. “Nu trebuie sa demonizam acum creditul in valuta dupa ce l-am luat in brate atata timp”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Acesta considera insa ca efectele negative ale creditarii in valuta se pot face mai putin simtite daca oamenii ar fi informati mai bine si ar sti exact ce ii asteapta daca aleg un credit in valuta.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News