Imprumuturile in lei pentru populatie s-au scumpit in septembrie 2010. Cel mai mult s-au majorat ratele dobanzilor pentru creditele cu garantii ipotecare. Ofertele de credite in euro au inregistrat schimbari minore, in timp randamentul depozitelor stagneaza, arata datele agregate de Conso.ro.
Luna septembrie a fost caracterizata de o tendinta de majorare a costurilor la creditele in lei. Evolutia poate fi pusa pe seama fluctuatiilor mult mai mari ale dobanzilor interbancare, care au facut ca rata Robor la 3 luni sa depaseasca pragul de 6%.
Bancile si-au concetrat tirul majorarilor la creditele cu garantii ipotecare, conform raportului Conso.ro privind
evolutia ratelor dobanzilor in septembrie 2010.
Rata medie a dobanzii la creditele imobiliare a urcat de la 11,6% la 11,8%, atingand cel mai mare nivel din ultimele 6 luni.
Creditele de nevoi personale cu ipoteca au fost afectate si mai mult, rata medie a dobanzii avansand cu 0,3 puncte procentuale (de la 12,4% la 12,7%).
In schimb, creditele personale (fara garantii) au fost cel mai putin sensibile. Rata medie a dobanzii a urcat marginal, cu numai 0,1 puncte procentuale, bancile manifestand o concurenta mai intensa pe acest segment.
In continuare, creditele de nevoi personale inregistreaza costuri apropiate de minimul ultimilor 2 ani, ca urmare a unor reduceri semnificative operate in ultimele luni.
Costul cardurilor de credit isi mentine rigiditatea caracteristica, acestea fiind imprumuturile al caror cost reactioneaza cel mai putin la conditiile monetare. Rata medie a dobanzii ramane in apropierea pragului de 24%.
Creditele imobiliare in euro – dobanzile revin la minim
In zona creditelor in euro, evolutiile au fost divergente in luna septembrie 2010.
Desi indicele monetar Euribor a inregistrat o scadere minora, aceasta miscare a fost preluata doar de catre creditele imobiliare. In acest caz, rata medie a dobanzii a revenit la 7% (dupa o scadere cu 0,1 puncte procentuale).
Nivelul de 7% este un minim istoric pentru ofertele de credite imobiliare (excluzand programul Prima Casa) ale bancilor romanesti.
Pe de alta parte, ratele medii ale dobanzilor au ramas neschimbate la ofertele de credite nevoi personale (cu si fara ipoteca).
Singurele tipuri de credite in euro care s-au scumpit sunt cele auto. Rata medie a dobanzii a urcat de la 11% la 11,2%, pe fondul unui interes scazut al institutiilor financiare pentru acest tip de finantari. Aceasta evolutie a facut ca nivelul dobanzilor pe acest segment sa inregistreze cel mai inalt nivel din ultimul an.
Depozitele stau cu dobanzile nemiscate
Ratele medii ale dobanzilor la depozite au continuat sa ramane aproape nemodificate.
Daca in cazul depozitelor in lei, asistam la cea de-a treia luna de stagnare a dobanzilor, in cazul depozitelor in euro, ratele dobanzilor stau nemiscate de 6 luni.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News