Ministrii de finante ai zonei euro au ajuns in sfarsit la un acord privind mecanismul unic de supraveghere a bancilor europene. Cele mai mari banci vor fi supravegheate de Banca Centrala Europeana (BCE), iar restul de autoritatile nationale.
Noul acord face parte din planul de infiintare a Mecanismului Unic de Supraveghere a bancilor europene. Statele care nu sunt membre ale zonei euro – cum este si cazul Romaniei - pot adera la acest mecanism. Totodata, vor beneficia si de drepturi de vot.
Drepturi de vot si pentru statele din afara zonei euro
Activitatea de politica monetara a BCE va fi separata de cea de supraveghere. In acest sens, se va infiinta un consiliul de administratie special pentru activitatile de supraveghere bancara. Daca Romania va adera la Uniunea bancara (asa cum presedintele Basescu propune), vom avea drepturi de vot in acest consiliu.
Statele membre ale zonei euro vor avea insa drept de veto. Orice decizie luate de acest consiliu poate fi respinsa de consiliul de administratie al BCE, unde sunt reprezentate doar statele membre ale zonei euro.
Bancile romanesti vor fi supravegheate tot de BNR
Conform BBC, bancile care urmeaza a fi supravegheate direct de BCE sunt cele cu active mai mari de 30 miliarde euro. La noi, cea mai mare banca (BCR) avea active totale de 16 miliarde euro, la sfarsitul lui septembrie 2012. Astfel ca toate bancile autohtone vor ramane mai departe sub supravegherea BNR.
De asemenea, autoritatile nationale isi pastreaza atributiile in domeniul protectiei consumatorilor, platilor si prevenirii spalarii banilor.
Mecanismul de Supraveghere Unica (MSU) urmeaza sa functioneze din martie 2014 si va permite pe viitor ca bancile cu probleme sa poata fi salvate direct din banii europeni. In prezent, banii sunt imprumutati statelor membre, care apoi ii directioneaza catre bancile locale.
MSU este unul din pilonii pe care Comisia Europena doreste sa construiasca Uniunea Bancara. Urmatoarele etape vizeaza:
- un cadru legislativ unic pentru activitatile derulate de institutiile de credit in UE;
- un mecanism unic pentru solutionarea crizelor bancare, prin introducerea unor proceduri stricte in cazul bancilor cu probleme financiare;
- o schema unica de garantare a depozitelor bancare, care sa permita fondurilor de garantare nationale sa se imprumute intre ele, in cazul in care nu sunt suficienti bani pentru plata compensatiilor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News