Angajatii BNR aflati in functie de conducere si-au publicat pe site-ul institutiei declaratiile de avere. Daca in cazul guvernatorului, a viceguvernatorilor si a membrilor din Consiliul de Administratie aproape ca nu se poate vorbi de datorii, unii dintre directorii din centrala sau din teritoriu au datorii si de sute de mii de euro catre banci.
In declaratiile de avere publicate pe site-ul BNR, sunt trecute nu numai veniturile din salarii, imobile, sumele aflate in conturi la banci sau bijuterii, cat si datoriile sub forma de credite pe care angajatii le au in derulare. Dintre angajatii Bancii Nationale, cele mai mari credite nu le au guvernatorul si viceguvernatorii ci unii din directorii din teritoriu.
Nu toti conducatorii bancii centrale au urmat indemnul pe care l-au adresat populatiei, de a se imprumuta in moneda in care obtin veniturile, foarte multi dintre ei accesand credite in valuta.
Membrii consiliului de administratie au rar nevoie de credite
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat ca nu are nu are nicio datorie la banci. Mai mult, guvernatorul si-a imprumutat firma proprie, Mar SRL, cu 621.582 lei.
Din cei trei viceguvernatori, doar Bogdan Olteanu a declarat ca are in derulare credite. Acesta a preferat sa se imprumute in moneda nationala si datoreaza catre banci 280.000 lei.
Lucrurile se schimba foarte putin in privinta celorlalti 5 membri ai Consililului de Administratie. Doi dintre ei nu au credite, in schimb, ceilalti trei cumuleaza datorii catre banci de aproximativ 220.000 euro. Cel mai mari datorii le-a declarat Virgiliu Stoenescu, a carei sotie are un contract de fidejusiune de 170.000 euro.
Depozitele cumulate ale celor 5 ajung insa la 12 milioane euro. Cel mai bogat este Nicolae Danila, cu disponibilitati de 23,2 milioane lei si 6,1 milioane euro in banci, urmat de Napoleon Pop cu 1,4 milioane lei.
Jumatate dintre directorii din centrala au credite
Daca persoanele din varful ierarhiei BNR nu avut nevoie credite, directorii au fost mai activi din acest punct de vedere.
Din 21 de directori de directii din centrala, jumatate au diverse credite la banci. Cea mai indatorata este Mirela Roman, directoarea responsabila de Comunicare, care a declarat ca a imprumutat de la banci 237.000 euro. Pe locul secund se claseaza Iuliu Iacobescu, seful Directiei Secretariat, care datoareaza 188.000 euro.
Si Adriana Marinescu, director la Directia Relatii Internationale, a declarat un credit de 166.390, dar nu a mentionat daca este vorba de euro, lei sau dolari.
Pe de alta parte, directorul Directiei Supraveghere, Nicolae Cinteza, a preferat sa se imprumute numai in lei. El are doua carduri de credit, cu o limita cumulata de 54.000 lei, si un credit contractat in 1997 si scadent in 2023, din care mai are de plata 7.615 lei.
Cea mai mare datorie – 382.000 euro
BNR are 20 de sucursale in tara, inclusiv Sucursala Municipiului Bucuresti. Conducatorii acestora au fost atrasi de credite chiar mai mult decat cei din centrala. Doar 7 dintre dintre directorii din tara au declarat ca nu au niciun fel de impumut.
Cel mai indatorat este directorul sucursalei Braila, care are datorii de 382.000 euro. Pe locul doi se afla directorul sucursalei Cluj, cu credite de peste 220.000 euro, urmat de directorul din Mures care a imprumutat de la banci aproximativ 185.000 euro.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News