Parlamentul European a aprobat marti, cu larga majoritate, un proiect de regulament propus de Comisia Europeana privind plafonarea comisioanelor interbancare pentru tranzactiile cu carduri, masura estimata sa genereze economii anuale de aproape 6 miliarde de euro pentru comercianti si de 730 de milioane de euro pentru consumatori.
Regulamentul, care are nevoie si de aprobarea formal? a Consiliului UE, a fost adoptat cu 621 voturi pentru, 26 de voturi impotriva si 29 de abtineri, potrivit AFP.
Documentul stipuleaza plafonarea comisioanelor pe care bancile le incaseaz? la procesarea tranzactiilor la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, atat pentru tranzactiile transfrontaliere, cat si pentru operatiunile nationale.
De asemenea, regulamentul va duce la cresterea nivelului de transparenta in privinta comisioanelor interbancare si la extinderea mediului concurential in sectorul platilor cu carduri, prin reglementarea unor probleme privind autorizatiile de functionare si alti factori care au ingradit pana in prezent libertatea comerciantilor de a-si alege procesatorii de plati, potrivit Comisiei.
"Costurile suportate de comercianti si consumatori au fost afectate de prea mult timp de comisioane bancare necompetitive si netransparente. (...) Intrucat cardurile reprezinta cel mai utilizat instrument pentru platile online, regulamentul va fi si un pas important pentru finalizarea Pietei Unice Digitale Europene, a spus comisarul UE pentru Concurenta, Margrethe Vestager.
Noile reguli vizeaza cardurile de tip MasterCard ?i Visa. In schimb, plafonarea comisioanelor nu va afecta cardurile utilizate in sisteme cu trei parti (cum este cazul American Express sau Diners).
Si Guvernul Romaniei a promovat un proiect de lege pentru limitarea comisioanelor interbancare, care a fost trimis Parlamentului spre adoptare in aprilie anul trecut. Documentul prevede si limitarea incasarilor si platilor zilnice in numerar efectuate de operatorii economici catre sau de la persoane fizice, la 5.000 lei/persoana, respectiv 10.000 lei/persoana.
Dupa votul din Parlament, legea va fi aprobata oficial de Consiliul de ministri inainte de a avea efect, sase luni dup? intrarea în vigoare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News