Administratorii de fonduri isi tenteaza investitorii cu plusul de experienta de care beneficiaza si costurile de intermediere mai mici. Se reflecta insa acestea si in performantele fondurilor? Va oferim in continuare un algoritm de calcul pentru fondurile de actiuni pornind de la performantele indicilor bursieri.
Daca fondurile care au plasat grosul activelor in actiuni listate ar replica fidel compozitia unui indice, lucrurile ar fi simplu de calculat. Nu se intampla asta pe scara larga (BT Index este, de pilda, o exceptie) astfel incat putem avea doar o imagine orientativa asupra performantelor potentiale ale fondurilor.
Sa presupunem insa ca fondurile noastre au plasat bani in actiuni, minim doua treimi din active, si ca au copiat destul de fidel cosul BET-C. In acest caz, la performantele (sau contraperformantele) actiunilor se va adauga contributia plasamentelor monetare.
Aproximez castigul adus de depozite si titluri de stat in primele 6 luni si jumatate la 5% (nu uitati ca la sume mari se pot obtine randamente mai bune). Cum am presupus ca plasamentele monetare reprezinta o treime din active, la nivelul fondului nostru castigul va fi de 0,33 x 5=1,65%.
Ce a facut BET-C in acest timp? Pana in 14 iunie, indicele crescuse cu 4,8%. Cele 66% din active investite in actiuni ar fi adus deci un castig de 3,15%. Per total, un fond care ar fi replicat destul de fidel cosul BET-C si ar fi pastrat o treime din bani pentru depozite la termen si titluri de stat ar fi trebuit sa inregistreze un randament BRUT de 4,8%.
Vesti proaste: taxe si comisioane
Castigul brut de care vorbeam este filtrat insa de cateva comisioane pana ajunge la investitor. Avem in primul rand un comison inevitabil, cel al intermediarului. Este sensibil mai bun decat unul pe care l-ati obtine tranzactionand pe cont propriu, dar nu poate fi totusi ignorat.
Avem apoi cel mai important cost al investitorului - comisionul de administrare. Uzual 0,2-0,5% din activul net lunar al fondului. Ca o comparatie, comisionul de administrare echivaleaza cu o dobanda bancara la termen de 2,5-6% pe an (deci intre dobanda unui depozit in euro si cea a unuia in lei, la o banca mai de la coada clasamentului din punct de vedere al randamentelor). Sa presupunem ca pe an investitorul nostru plateste 4% pentru administrare, deci 2% in 6 luni.
Avem apoi comisionul de rascumparare. Cine ramane pe termen mai lung, poate iesi chiar cu 0% la retragere, cine vrea sa stea doar cateva luni, scapa mai greu fara cel putin 1%. Partea buna este ca penalizarile la retragerea prematura se aduna la activul total, deci se distribuie investitorilor de cursa lunga.
Tragand linie, cine ar fi ramas in aceasta perioada (1 ianuarie-14 iunie) intr-un fond mutual de actiuni, retragandu-se aproape de jumatatea anului se alegea cu un profit de…1,8%, putin peste cel realizat dintr-un depozit. Sigur, castigul putea fi mai mare daca administratorii alegeau actiunile care au performat peste indicele BET-C dar si sensibil mai mic, intr-un portofoliu dominat de pilda de SIF-uri (BET-FI pierduse in acelasi interval 19%!).
Acestea fiind zise, sa vedem acum ce rezultate au dat fondurile de actiuni. Din cele 11 fonduri ramase in aceasta categorie (remarcam trecerea in liga “diversificate”a fondurilor Napoca, Intercapital, dar si Carpatica Stock ori BRD Actiuni, fonduri de actiuni consacrate, semn ca administratorii sunt mai rezervati in ceea ce priveste evolutiile viitoare ale bursei), doar 9 pot fi luate in calcul pentru perioada ianuarie-iunie (restul au aparut pe parcurs).
Din noua, sase fonduri au raportat scaderi, cel mai mult la BCR Expert, aproape 7%. Raiffeisen Romania Actiuni a pierdut 5,8%, OTP Avantis 3,6%, Active Dinamic 3,3%, BT Maxim 2,6% iar KD Maximus scapase cu un minus de numai 0,1%.
La capitolul castigatori gasim BT Index cu o crestere de 1,5% pana in 13 iunie, urmat de Raiffeisen Prosper cu +3,4% si Omninvest cu ..18%. Aici procentul e mai greu de inteles daca ne raportam doar la performantele actiunilor, nu si daca bagam in ecuatie contractele futures, iar ponderea de 20% in portofoliul fondului la 31 mai trecuta in dreptul rubricii “alte active” ne indreptateste sa banuim asta.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News