PER sau indicele P/E (price earnings ratio) pentru un emitent listat se calculeaza ca raport intre pretul de tranzactionare si profitul pe actiune optinut de emitentul analizat. De multe ori P/E este definit ca un multiplu deoarece arata practic cati lei platesc investitorii pentru 1 leu profit obtinut de emitent.
Altfel spus daca o companie are un multiplu P/E de 15, investitorii platesc 15 lei pentru fiecare leu de profit realizat. Indicatorul poate fi interpretat ca durata de recupererare in ani a investitiei intr-o actiune din profitul raportat de emitent (in ipoteza in care tot profitul ar fi distribuit ca si dividende). Daca o companie are un PER de 10, un investitor isi recupereaza investitia in doar 10 ani.
P/E-ul poate fi calculat atat pentru un singur emitent cat si pentru un indice bursier. Modalitatea de calcul a P/E-ului pentru un indice bursier deriva din modul in care este construit si calculat indicele. De exemplu pentru un indice ponderat cu capitalizarea emitentilor din componenta sa, calculul P/E va tine cont de aceeasi metodologie de calcul a indicelui. Mai concret, profitul pe actiune (numitorul din calculul P/E) se calculeaza facand o medie ponderata a profiturilor pe actiune (preluata din formula de calcul a indicelui) si nu o medie aritmetica simpla a acestora.
Pentru a putea calcula multiplii de evaluare (P/E sau P/B) pentru un indice trebuie mai intai analizat modul de calcul al indicelui si apoi adaptat acest mod de calcul pentru calcularea numitorului multiplilor de evaluare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News