top banner

Cum se calculeaza indicatorul PER pentru intreaga bursa?

09 Iunie 2011 | Autor: Nicu Grigoras

PER sau indicele P/E (price earnings ratio) pentru un emitent listat se calculeaza ca raport intre pretul de tranzactionare si profitul pe actiune optinut de emitentul analizat. De multe ori P/E este definit ca un multiplu deoarece arata practic cati lei platesc investitorii pentru 1 leu profit obtinut de emitent.
Altfel spus daca o companie are un multiplu P/E de 15, investitorii platesc 15 lei pentru fiecare leu de profit realizat. Indicatorul poate fi interpretat ca durata de recupererare in ani a investitiei intr-o actiune din profitul raportat de emitent (in ipoteza in care tot profitul ar fi distribuit ca si dividende). Daca o companie are un PER de 10, un investitor isi recupereaza investitia in doar 10 ani.
P/E-ul poate fi calculat atat pentru un singur emitent cat si pentru un indice bursier. Modalitatea de calcul a P/E-ului pentru un indice bursier deriva din modul in care este construit si calculat indicele. De exemplu pentru un indice ponderat cu capitalizarea emitentilor din componenta sa, calculul P/E va tine cont de aceeasi metodologie de calcul a indicelui. Mai concret, profitul pe actiune (numitorul din calculul P/E) se calculeaza facand o medie ponderata a profiturilor pe actiune (preluata din formula de calcul a indicelui) si nu o medie aritmetica simpla a acestora.
Pentru a putea calcula multiplii de evaluare (P/E sau P/B) pentru un indice trebuie mai intai analizat modul de calcul al indicelui si apoi adaptat acest mod de calcul pentru calcularea numitorului multiplilor de evaluare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul