Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.
Printr-un
proiect de norma aflat in consultare publica in intervalul 24 august-2 septembrie, ASF doreste sa impuna mai multa transparenta fondurilor de pensii in ceea ce priveste tranzactiile derulate de acestea.
In contextul actual, in care pietele financiare din Uniunea Europeana sunt marcate de deteriorarea echilibrelor macroeconomice, precum si de un nivel in crestere al riscului de piata, Autoritatea de Supraveghere Financiara isi propune sa se implice in analizarea modului in care administratorii procedeaza pentru limitarea efectelor volatilitatii din pietele financiare asupra portofoliilor de active ale fondurilor de pensii private, precum si a modului in care acestia adopta masurile necesare pentru protejarea activelor participantilor si beneficiarilor la sistemul de pensii private.
Pentru a avea o imagine cat mai clara si mai actuala a operatiunilor de investire si dezinvestire efectuate cu activele fondurilor de pensii private, ASF doreste ca suplimentar informatiilor raportate pana in prezent de catre societatile de administrare, printre raportari sa se regaseasca si o situatie a tranzactiilor efectuate, care sa reflecte diferentele de valoare pozitive sau negative ale instrumentelor financiare din portofoliu.
Totodata, pentru urmarirea evolutiei valorii activelor care acopera provizionul tehnic, se impune cresterea frecventei de raportare de la frecventa lunara, la frecventa saptamanala, situatie transmisa atat de catre administrator, cat si de catre depozitar.
Guvernul vrea sa elimine comisionul pe contributiile participantilor
Printr-un proiect de
ordonanta de urgenta aflat in dezbatere publica pana pe 31 august Guvernul (prin Ministerul Muncii și Solidaritatii Sociale) isi propune sa elimine comisioanele percepute de fondurile de pensii private asupra contributiile platite de participanti, acestia urmand sa achite doar comisioanele de administrare aplicate asupra activelor nete acumulate.
Autoritatile isi motiveaza propunerea sustinand ca taxand contributiile se obtine o diminuare nejustificata a valorii acumulate in fondurile de pensii, o taxare ce nu reflecta in niciun fel calitatea administrarii respectivului fond de pensii.
In prezent, la Pilonul II participantilor li se retine un comision de cel mult 0,5% din contributiile platite si unul de administrare, de cel mult 0,07% pe luna din activul net acumulat.
La Pilonul III costurile sunt chiar mai mari, poate justificate de faptul ca aici aderarea este benevola-comision de maxim 5% pe contributiile platite inainte de convertirea lor in unitati de fond si un comision de administrare de maxim 0,2% pe luna din activul net.
Cum afli la ce fond de pensii ai fost repartizat
Sunt persoane care nu au optat pentru un fond anume din cele 7 care administreaza banii romanilor din Pilonul II (fonduri de pensii private obligatorii) si au fost repartizati aleatoriu. Chiar daca au fost notificati la un moment dat, este foarte posibil sa fi uitat intre timp la ce fond de pensii merg contributiile de 3,75% din cota de CAS retinuta de angajator.
Autoritatea de Supraveghere Financiara a pus la dispozitie celor interesati sa afle numele fondului de pensii la care participa posibilitatea de a afla instantaneu acest lucru, completand doar numele, prenumele, CNP-ul si acordul prelucrarii datelor cu caracter personal.
Accesand acest
link puteti afla numele fondului de pensii si datele de contact ale administratorului.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News