Transformarea sistemului național de plăți electronice în fundația unui ecosistem de plăți în timp real pentru toate nevoile vieții cotidiene, începută în 2019 prin serviciul Plăți instant, lansat de TRANSFOND, a continuat ieri prin lansarea oficială a unui nou serviciu care să valorifice potențialul: RoPay, metoda de plata cu mobilul, fără card bancar, sigur, simplu, instant și permanent disponibil.
Migrarea către plațile instant, începută relativ timid, prin participarea inițială a doar 4 bănci (CEC Bank, Banca Transilvania, Libra Internet Bank și BCR) a continuat într-un ritm susținut.
“În prezent, avem în Plăți Instant un număr de 17 participanți, respectiv 16 bănci și o primă institutie de plată nebancară, acoperind împreună peste 90% din piața plăților interbancare non-card. Până la sfârșitul anului, vom ajunge la 18 participanți și la o cotă de piață chiar mai ridicată” afirmă Sabin Carantină, director general TRANSFOND.
Ca volum, aproape jumătate dintre plăți sunt realizate instant, iar tendinţa este de creştere a acestei proporții. În curând, plățile instant vor depăşi ca pondere şi număr plăţile clasice.
Ce vor putea să facă românii prin RoPay
RoPay îşi propune să pună la dispoziţia utilizatorilor o paletă cât mai largă de forme de utilizare, care să raspundă cerinţelor şi nevoilor acestora.
Se pleacă acum, la momentul inițial, de la plata între două persoane fizice în proximitate, între clienții primelor trei bănci participante. Ulterior plata va fi realizată și la distanţă, cu ajutorul numerelor de telefon mobil, apoi se va permite plata în pieţele agricole, la micii comercianţi volanţi, ajungându-se ulterior până la plata la POS, la plata facturilor, la plata bunurilor achiziționate prin comerțul electronic și la plata la POS cu NFC.
Inițierea plăților prin RoPay va putea fi realizată permanent (24 de ore din 24, 7 zile din 7), prin scanarea unui cod QR , prin NFC, prin interogarea unui alias sau prin utilizarea unui deep-link în cazul operațiunilor de comerț electronic.
În același timp, RoPay va reprezenta și o soluție de backup, atunci când alte mijloace de plată ar putea să fie temporar indisponibile.
Foarte important, toate operațiunile derulate prin RoPay vor beneficia de „comisioane zero” pentru clienții persoane fizice.
Prima opțiune disponibilă – P2P în proximitate
RoPay pornește la început cu trei deschizători de drumuri (CEC Bank, BRD Groupe Societe Generale si Libra Internet Bank). Lor li se vor adăuga anul viitor cel puțin alte patru bănci mari: BCR, Banca Transilvania, ING Bank și Raiffeisen Bank.
Iar primul serviciu disponibil pentru consumatori îl vor reprezenta plățile de la persoană la persoană în promixitate.
Astfel, dacă doi prieteni se întâlnesc, iar unul are nevoie rapid de o sumă de bani pentru o urgență, nu mai este nevoie să aibă în preajma lor neapărat și un bancomat, este suficient să aibă cu ei telefonul mobil, o conexiune la internet și aplicația de mobile banking a uneia dintre băncile participante în sistem. În doar câteva secunde, banii sunt transferați din contul unuia în al celuilalt.
Accent important pus pe securitatea plăților
Codul QR este standardizat, astfel încât să poată fi citit de orice aplicație de mobile banking a unei bănci plătitoare.
Foarte important este accentul pus pe securitatea plăților. Astfel, codul QR nu va putea fi transmis prin WhatsApp sau prin alte modalități de mesagerie instant, evitandu-se astfel potențialele fraude. Totodată, codul QR RoPay nu va putea fi citit direct cu camera foto a telefonului, ci doar prin intermediul aplicatiei bancare.
RoPay se alatură unor sisteme similare de mare succes de pe alte piețe europene, cum sunt Swish (Suedia), Ideal (Olanda), MB Way (Portugalia), Bizum (Spania), Bankomat (Italia), TWINT (Elveția), BlueCode (Germania, Austria), IRIS (Grecia), Blik (Polonia) și speră ca, în scurt timp, să devină soluția de plată preferată a cât mai multor români.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News