Prima Casa: Pot beneficia si de subventie pentru constructia de locuinte?
08 Octombrie 2009 | Autor: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintelor
Întrebare
Daca am achizitionat o locuinta recent prin programul "Prima casa", pot beneficia si de subventia de 30%, dar nu mai mult de 15000 EURO, acordata tinerilor pina in 35 ani?
In baza prevederilor O.U.G. 51/2006 aprobata cu modificarile si completarile ulterioare, in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei se deruleaza "Programul national de sprijinire a construirii de locuinte proprietate personala".
Prin acest program se acorda subventii de la bugetul de stat, de 30% din valoarea locuintei construite dar nu mai mult de 15.000 Euro.
1. Incheierea contractului de imprumut cu institutiile financiar - bancare specializate in acordarea de credite ipotecare pentru finantarea constructiei locuintelor se poate face si prin programul “Prima casa”.
Conditia este ca beneficiarul sa indeplineasca criteriile de eligibilitate prevazute de Programul national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala in conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 51/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si a normelor metodologice de aplicare (aprobate prin Ordinul comun al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei si al Ministerului Administratiei si Internelor, nr.166/216/2007, cu modificarile si completarile ulterioare) si cele prevazute de programul “Prima casa”, inclusiv conditiile specifice prevazute in cadrul normelor interne de creditare ale finantatorilor, in conformitate cu O.U.G. nr. 60/2009 si a normelor metodologice de aplicare (aprobate prin H.G. nr. 717/2009, cu modificarile ulterioare).
2. Verificarea documentelor justificative care stau la baza solicitarilor in vederea acordarii subventiei si stabilirea eligibilitati solicitantilor nu este in atributia Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, verificarea acestora se va face de catre comisiile special constituite la nivelul consiliilor locale in conformitate cu prevederile art. 1 alin. 4 si 5 din normele metodologice de aplicare ale O.U.G. nr.51/2006 aprobate prin Ordinul comun al ministrului dezvoltarii regionale si locuintei si al ministrului administratiei si internelor, nr. 166/216/2007 cu modificarile si completarile ulterioare.
Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.
Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.
Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.
Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.