Întrebare
Va salut :
la ce trebuie sa fiu atent cand vreau sa deschid un cont (depozit) .
Cu stima
Cel mai important aspect in cazul depozitelor este rata dobanzii. Evident, cu cat este mai mare, cu atat este mai avantajos pentru client.
Pe langa nivelul dobanzii, se recomanda ca deponenti sa fie atenti si la soliditatea bancii deoarece conform experientei internationale, bancile mai riscante tind sa ofere randamente superioare. Trebuie stiut insa ca in Romania, Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar compenseaza integral sumele depuse la banci pana la pragul de 20.000 euro. Astfel, sub acest nivel, nu exista nici un risc ca o persoana sa piarda sumele depuse la banca in cazul in care aceasta intra in faliment.
Un alt aspect care trebuie avut in vedere este tipul dobanzii – fixa sau variabila. Acest lucru conteaza atunci cand se fac depuneri pe termeni mai mari de un an, deoarece pe termen scurt, randamentele la depozite se modifica destul de putin. Astfel, o dobanda fixa inalta la lei pe o perioada de cativa ani poate reprezenta o oportunitate foarte buna, daca tinem cont de tendinta de scadere a dobanzilor.
De asemenea, in cazul depozitelor de valori mici trebuie ca deponentii sa fie atenti la costurile asociate depozitului (comisioanele pentru functionarea contului curent, comisionul de retragere in numerar), deoarece exista risul ca acestea sa depaseasca valoarea dobanzii incasate. Cele mai expuse la acest risc sunt depozitele pe termene scurte, cum ar 1-3 luni. De exemplu, se intampla frecvent ca la un depozit in euro pe o luna, dobanda incasata sa fie mai mica decat comisionul de retragere de numerar. Insa, daca se opteaza pentru prelungirea automata a depozitului o perioada mai indelungata, atunci deponentul va iesi in avantaj.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News