Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.
Pierderea anonimitatii tranzactiilor ar fi o lovitura puternica pentru cei care pariaza pe bitcoin, dupa ce hiperinflatia asteptata dupa criza financiara din 2008-2009 si pentru care criptomoneda reprezenta o umbrela de protectie, nu s-a mai produs.
Cu o inflatie tinuta sub control in marile economii ale lumii, cu tranzactiile cu criptomonede raportate la Fisc, de ce s-ar mai paria pe bitcoin pe termen lung? Pentru ca va fi acceptat la plata de tot mai multe platforme de comert online? De ce ar reprezenta asta un avantaj competitiv in fata altor monede clasice, care pot fi folosite si pentru a produce dobanda?
Ce spun autoritatile europene
Presedintele BCE, Christine Lagarde, este de parere ca o reglementare globala a Bitcoin se impune, in opinia sa moneda digitala fiind folosita in unele cazuri in activitati de spalare de bani, potrivit Reuters.
Si Comisia Europeana, desi este de parere ca inova?ia tehnica poate imbunatati eficienta si incluziunea sistemului financiar si a economiei, considera ca cripto-activele ridica probleme cu privire la protectia consumatorilor si a investitorilor, la integritatea pietei, evaziunea fiscala, spalarea banilor si finantarea terorismului. Comisia a anuntat astfel ca inten?ioneaza sa oblige intermediarii sa raporteze tranzactiile de tip cripto, printr-o noua directiva-DAC 8. In general, nivelul transparentei fiscale este foarte scazut in cazul criptomonedelor pentru ca aceasta noua tehnologie este utilizata pentru a crea, pastra si transfera active fara intermediari terti.
O analiza care a suflat vant in panzele criptomonedelor
Bitcoin a ajuns un rival pentru aur si ar putea urca pana la 146.000 de dolari daca va deveni un instrument de investitii de incredere, caracterizat de o volatilitate mai scazuta, potrivit unui document al bancii de investitii JP Morgan, citat de Reuters.
Avand o capitalizare de piata de 575 de miliarde de dolari in momentul realizarii analizei, bitcoin ar trebui sa atinga 146.000 de dolari pentru a ajunge din urma valoarea aurului detinut la nivel global sub forma de lingouri, monede si fonduri pe bursa, arata JP Morgan.
Trecand peste detaliul ca aurul nu are atatia competitori in propria curte (doar argintul si platina) cati are bitcoinul (sunt mult mai multe monede virtuale alternative in circulatie), de ce ar dori un analist sa indice o tinta de pret in estimarile sale, avand in vedere cat de multe variabile exista in piata si cat de greu se nimeresc predictiile?
Orice analiza care depaseste nivelul unor recomandari de cumparare, pastrare sau vanzare (Buy/Hold/Sell), intrand in zona tintelor concrete de pret, devine brusc pura loterie. In multe cazuri astfel de analize facute publice sunt focalizate mai mult pe asigurarea unui exit cat mai profitabil propriilor clilenti decat pe sfaturile de investitii date altruist celorlalti participanti in piata.
Bitcoin a inceput anul 2019 in jur de 1.000 dolari si nimic nu lasa sa se inteleaga ca va urca pana aproape de 20.000 in acelasi an. A fost acceptat pe cateva platforme de tranzactionare, puteai sa iti cumperi cateva produse cu el, dar nimic catastrofal in economie nu se produse, nu exista haos in piete, inflatie si falimente bancare, nimic care sa impuna fuga de cash.
Apoi s-a corectat pana la 5.000 dolari, a inceput 2020 la 8.000, a scazut pana la 4.000 pe fondul pandemiei si blocarii economiilor, si a urcat apoi la 40.000 dolari. Inca o multiplicare de 4 ori si ajungea sa rivalizeze cu plasamentele in aur, activul clasiv de refugiu din istoria umanitatii si ar ramane ca si Ethereum sau Ripple sa inlocuiasca argintul pentru a vorbi de metale pretioase...digitale.
Asta in conditiile in care e plin internetul de povestile unor detinatori de bitcoin care au ramas fara monedele digitale pentru ca au pierdut hardul unde erau stocate sau au uitat parolele de acces.
Lipsit insa de principalele sale carlige de marketing in curand-teama de inflatie si anonimatul tranzactiilor-bitcoinul va mai atrage investitorii doar prin promisiunile de crestere nelimitata si orice corectie va fi, o vreme, supracumparata. Nimic nu creste insa la infinit, iar prabusirile sunt cu atat mai dureroase cu cat vin din stratosfera asteptarilor nerealiste.
Informatiile cuprinse in acest articol sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorului. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii si nici consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News