Aproximativ 20% din cele 5 milioane de masini din Romania nu au incheiata o asigurare obligatorie RCA, potrivit lui Sorin Greceanu, director general al Fondului de Protectie a Victimelor Strazii.
Acesta a explicat insa ca o parte din aceste masini nu mai circula, fiind abandonate pe marginea drumurilor si nu au fost radiate. Cifra cuprinde totodata si autovehiculele de lux care sunt tinute in garaj.
"Fondul este pentru cei pagubiti care nu-si pot luat banii altfel, de la vinovat sau asiguratorul casco, insa nu este facut pentru ca oameni sa nu se asigure. In plus, luam masuri impotriva soferilor vinovati care nu au RCA", a precizat Greceanu cu ocazia Scolii de Vara organizata de Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).
In acest sens, fondul trece la recuperarea de la vinovat a despagubirii platite, acestia trebuind sa achite in plus si alte cheltuieli precum costurile cu expertizele, evaluarea daunelor, de judecata si executorii. “Oamenii care nu pot sa-si faca RCA nu ar trebui sa circule. Isi asuma un risc foarte mare”, a tinut sa atraga atentia Greceanu.
O problema apare insa in cazul in care venturile persoanei vinovate sunt prea mici, iar recuperarea se face foarte greu sau deloc, precum si atunci cand acestia pleaca din tara.
Pe de alta parte, numarul de daune avizate de fond si raportate la totalul daunelor inregistrate pentru politele RCA, este sub 1%, a adaugat acesta.
In ceea ce priveste anul in curs, Fondul prognozeaza plata a 7 milioane lei sub forma de despagubiri. In prima parte a anului despagubirile totale s-au cifrat la 1,8 milioane lei, de peste 3 ori mai mult comparativ cu perioada similara din 2009, in conditiile in care atat numarul de pagubiti cat si valoarea medie achitata s-au dublat.
In prezent, disponibilitatile fondului se ridica la aproximativ 25 de milioane de euro, aferente contributiilor asiguratorilor care vand polite RCA. Cota anuala valabila in prezent este de numai 0,3% pe an din primele incasate din RCA, insa in 2007-2008 aceasta a fost de aproximativ 2,5%. “Cota nu poate depasi 5%, insa se poate modifica in orice moment”, a subliniat Greceanu.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News