Cu toate ca asigurarile de locuinta pot avea costuri destul de piperate, o eventuala dauna ne-ar costa insa si mai scump. Conso.ro iti prezinta 5 motive pentru care nu trebuie neglijata protejarea locuintei impotriva unor riscuri care ar insemna eforturi financiare majore ulterior, in cazul producerii acestora.
Pentru majoritatea populatiei, casa este cea mai mare achizitie efectuata pe parcursul vietii. In cazul in care aceasta este avariata sau distrusa, ar fi nevoie de ani buni pentru ca banii investiti sa fie recuperati.
In schimb, o asigurare de locuinte ne-ar scuti de multe batai de cap, ajuntandu-ne sa facem fata cheltuielilor neprevazute.
Multe persoane pot spune ca nu-si permit o astfel de asigurare, argumentand ca este destul de costisitoare. Din pacate insa, acest lucru devine mai putin important, atunci cand cheltuielile pe care ar trebui sa le suporte ar fi mult mai mari in caz de dauna.
Prin urmare, exista cateva motive pentru care fiecare proprietar de locuinte ar trebui sa ia serios in calcul asigurarea locuintei, cel putin prin polita obligatorie de locuinta (care acopera trei riscuri de catastrofe naturale: cutremur, inundatii si alunecari de teren).
1. Fara asigurare, risti sa ramai fara casa!
Multe persoane detin o singura locuinta, astfel ca in cazul unui eveniment neprevazut, nu mai au unde sa stea.
Fara asigurare, reparatiile sau achizitionarea unei locuinte noi trebuie suportate din buzunarul propriu. In cele mai multe cazuri, aceste cheltuieli nu pot fi insa posibile, intrucat nu putini sunt cei care isi cheltuiesc toata agoniseala pe locuinta, alocand de-a lungul timpului sume importante pentru consolidarea sau modernizarea acesteia.
Prin urmare, daca se intampla ceva cu locuinta, ar trebui sa se mute cu chirie, fara a mai putea recupera banii alocati in niciun fel.
O asigurare de locuinta ar rezolva aceste neajunsuri, eliminand efortul financiar cu reparatiile sau cumpararea unei locuinte noi.
2. Daca locuinta intra in reparatii, asigurarea iti achita chiria
In cazul in care locuinta este avariata si nu se poate locui temporar in aceasta, asigurarea poate acoperi, inclusiv cheltuieilile cu chiria sau zilele petrecute la hotel.
3. Bunurile din locuinta pot fi protejate
In cazul unei daune pot fi afectate, spre exemplu, bunurile aflate in interiorul ei, cum ar fi aparatele electrocasnice sau alte bunuri de valoare mai ridicata.
O asigurare de locuinta poate include o clauza care sa acopere avarierea acestora, despagubind proprietarul pentru repararea sau inlocuirea acestora.
4. Casa poate reprezenta o investitie
Imobilul poate fi vazut inclusiv ca o investitie, putand fi inchiriat sau vandut in viitor. In situatia in care s-ar intampla ceva cu acesta, proprietarul ar putea pierde cel putin o parte din venituri.
Casa nu ar mai putea fi inchiriata un timp sau nu mai poate fi vanduta, proprietarul suferind astfel o dubla pierdere. Pe de o parte, nu mai incaseaza banii aferenti chiriei/vanzarii, iar pe de alta parte, trebuie sa suporte din propriul buzunar lucrarile de reconditionare.
Costul minim al unei asigurari este de 10/20 euro pe an (in functie de materialele de constructie), astfel ca incheierea politei poate presupune costuri mai mici pentru proprietari decat amenda.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News