top banner

5 motive pentru asigurarea locuintei

11 Octombrie 2011 | Autor: Alina Branescu

5 motive pentru asigurarea locuintei

Cu toate ca asigurarile de locuinta pot avea costuri destul de piperate, o eventuala dauna ne-ar costa insa si mai scump. Conso.ro iti prezinta 5 motive pentru care nu trebuie neglijata protejarea locuintei impotriva unor riscuri care ar insemna eforturi financiare majore ulterior, in cazul producerii acestora.
 
Pentru majoritatea populatiei, casa este cea mai mare achizitie efectuata pe parcursul vietii. In cazul in care aceasta este avariata sau distrusa, ar fi nevoie de ani buni pentru ca banii investiti sa fie recuperati.
In schimb, o asigurare de locuinte ne-ar scuti de multe batai de cap, ajuntandu-ne sa facem fata cheltuielilor neprevazute.
Multe persoane pot spune ca nu-si permit o astfel de asigurare, argumentand ca este destul de costisitoare. Din pacate insa, acest lucru devine mai putin important, atunci cand cheltuielile pe care ar trebui sa le suporte ar fi mult mai mari in caz de dauna.
Prin urmare, exista cateva motive pentru care fiecare proprietar de locuinte ar trebui sa ia serios in calcul asigurarea locuintei, cel putin prin polita obligatorie de locuinta (care acopera trei riscuri de catastrofe naturale: cutremur, inundatii si alunecari de teren).
       1.    Fara asigurare, risti sa ramai fara casa!
Multe persoane detin o singura locuinta, astfel ca in cazul unui eveniment neprevazut, nu mai au unde sa stea.
Fara asigurare, reparatiile sau achizitionarea unei locuinte noi trebuie suportate din buzunarul propriu. In cele mai multe cazuri, aceste cheltuieli nu pot fi insa posibile, intrucat nu putini sunt cei care isi cheltuiesc toata agoniseala pe locuinta, alocand de-a lungul timpului sume importante pentru consolidarea sau modernizarea acesteia.
Prin urmare, daca se intampla ceva cu locuinta, ar trebui sa se mute cu chirie, fara a mai putea recupera banii alocati in niciun fel.
O asigurare de locuinta ar rezolva aceste neajunsuri, eliminand efortul financiar cu reparatiile sau cumpararea unei locuinte noi.
       2.    Daca locuinta intra in reparatii, asigurarea iti achita chiria
In cazul in care locuinta este avariata si nu se poate locui temporar in aceasta, asigurarea poate acoperi, inclusiv cheltuieilile cu chiria sau zilele petrecute la hotel.
       3.    Bunurile din locuinta pot fi protejate
In cazul unei daune pot fi afectate, spre exemplu, bunurile aflate in interiorul ei, cum ar fi aparatele electrocasnice sau alte bunuri de valoare mai ridicata.
O asigurare de locuinta poate include o clauza care sa acopere avarierea acestora, despagubind proprietarul pentru repararea sau inlocuirea acestora.
       4.    Casa poate reprezenta o investitie  
Imobilul poate fi vazut inclusiv ca o investitie, putand fi inchiriat sau vandut in viitor. In situatia in care s-ar intampla ceva cu acesta, proprietarul ar putea pierde cel putin o parte din venituri.
Casa nu ar mai putea fi inchiriata un timp sau nu mai poate fi vanduta, proprietarul suferind astfel o dubla pierdere. Pe de o parte, nu mai incaseaza banii aferenti chiriei/vanzarii, iar pe de alta parte, trebuie sa suporte din propriul buzunar lucrarile de reconditionare.
       5.    Evita plata amenzii
Neprotejarea locuintei poate atrage dupa sine amenzi intre 100 si 500 lei, odata cu intrarea in vigoare a asigurarii obligatorii de locuinta.
Costul minim al unei asigurari este de 10/20 euro pe an (in functie de materialele de constructie), astfel ca incheierea politei poate presupune costuri mai mici pentru proprietari decat amenda.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul