top banner

Ai simtit cele 4 cutremure de saptamana trecuta? Nu? Nu-i nimic, asigura-ti locuinta!

03 Octombrie 2014 | Autor: Cristian Dogaru

Campania „Octombrie - luna asigurarilor de locuinte” sustinuta de ASF in parteneriat cu UNSAR are aerul ca vrea sa bage in sperieti potentialii asigurati mai mult decat sa le explice avantajele achizitionarii unei polite. Pe cand o alta campanie mai onesta, gen „topul probabilitatilor in producerea unor catastrofe naturale”?
Comunicatul UNSAR incepe apocaliptic: „In primele 8 luni din acest an, datele Institutului National pentru Fizica Pamantului arata ca pe teritoriul Romaniei au avut loc 162 de cutremure, ceea ce inseamna cel putin cate unul la fiecare doua zile. De asemenea, de la inceputul anului si pana in prezent, peste jumatate din judetele României (22) au fost afectate de inundatii provocate de precipitatii abundente”.
Dupa care audienta este invitata sa-si revina din sperietura lecturand brosurile „cu privire la pericolele la care sunt expuse locuintele romanilor precum si informarea acestora despre formele de protectie financiara pe care le ofera incheierea unei asigurari obligatorii sau facultative”
Mentionarea celor 162 de cutremure fara a trece in revista gradul lor de periculozitate echivaleaza, in opinia mea, cu o statistica care ar vorbi de numarul de falimente din industria de asigurari la nivel global din ultimii 10 ani, pe motiv ca firmele in cauza n-au putut onora despagubirile, fara a pomeni nimic de context, existenta sau nu a reasigurarilor, etc.
Cat de mare este probabilitatea de a se strecura un cutremur devastator printe cele 162 de cutremure care s-au dovedit inofensive in primele luni ale anului? Daca ne raportam la valoarea primei de asigurare vs. cea a imobilului, am zice cam de 0,2%. Pentru asiguratori parca nu suna chiar atat de inspaimantator cele 162 de cutremure privite din acest unghi. Din pacate, nu intra sub umbrela asigurarilor locuintele din clasa I de risc seismic pana la consolidare si cele care au fost modificate fara autorizatie - deci exact cele pentru care nevoia de asigurare este mai mare
Sigur, lucrurile se schimba cand vine vorba de inundatii. Pentru zona urbana, riscul este neglijabil, dar pentru locuitorii de la tara, unde paraul din comuna are prostul obicei sa le mai ia porcul din batatura din cand in cand, asigurarile obligatorii sunt absolut necesare (evident, mai mult pentru riscul de inundatie decat pentru cel de cutremur deoarce paianta se descurca bine in acest caz).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul