Inundatiile se numara printre cele mai devastatoare catastrofe naturale, insa putini proprietari de locuinte si-au asigurat proprietatile impotriva riscurilor catastrofice, arata un raport Allianz.
In Romania, inundatiile au afectat succesiv zone intinse de pe aproape intreg teritoriul Romaniei in vara anului trecut. Cu toate ca pagubele produse de inundatiile se ridica la peste 875 milioane de euro, conform evaluarilor facute de autoritati, estimarile arata ca numai 2-3% din aceasta suma a fost acordata drept despagubiri de catre asiguratori pentru pagube produse de inundatiile din vara anului trecut.
“Constientizarea riscului producerii catastrofelor naturale nu mai este suficienta. Acest lucru inseamna ca oamenii nu isi iau adesea masuri de protectie impotriva riscului de producere a catastrofelor naturale. Foarte putini oameni locuiesc in zone in care asigurarea impotriva catastrofelor naturale nu este deloc posibila”, sustine Clement Booth, membru in Board-ul Allianz SE.
Printre factorii care favorizeaza producerea inundatiilor, specialistii Allianz includ: schimbarile climatice, regularizarea cursurilor raurilor, masurile de compactare a solului si de consolidare a terenurilor, care merg mana in mana cu agricultura intensiva.
Statisticile arata ca in perioada 2000-2009, inundatiile au avut cea mai mare frecventa dintre toate tipurile de catastrofe naturale care s-au produs. Astfel, dintr-o medie de 387 de catastrofe naturale produse in aceasta perioada, 173 au fost inundatii. In anul 2010, dintr-un total de 373 de catastrofe naturale, aproape jumatate (182) au fost inundatii, potrivit raportului Allianz Risk Pulse.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News