Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat, in sedinta din 15 mai, tarifele de prima de referinta pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse tertilor prin accidente de vehicule. Vechile tarife, fixate in toamna trecuta pentru o perioada de sase luni expira in data de 18 mai.
Noile preturi nu sunt cu mult diferite fata de cele stabilite de ASF in momentul plafonarii. Insa, potrivit Autoritatii, preturile de vanzare nu vor putea depasi cu mai mult de 50% tariful de referinta, ajustat cu valoarea bonuslui sau malusului fiecarui sofer.
Totodata asiguratii primesc o reducere pentru asigurare, in functie de istoricul sau de dauna (numarul de accidente in care au fost implicati), cu atat mai mare cu cat au o perioada mai lunga fara accidente) sau, dimpotriva, sunt penalizati cu o crestere de pret (daca au fost implicati in evenimente).
Concret, pentru persoanele cu varste cuprinse intre 51 si 60 de ani care conduc masini cu capacitatea cilindrica de 1.200 de centimetri cubi, tariful scade sub 570 de lei, fata de 618 lei, tariful valabil in prezent.
Pentru soferii cu varsta intre 31 si 40 de ani, care conduc masini cu capacitatea cilindrica intre 1.401 si 1.600 centimetri cubi, tariful de referinta este similar cu cel fixat in prezent, adica aproximativ 700 de lei. Situatia este similara si in cazul soferilor cu aceeasi varsta care conduc masini cu motor intre 1,2 si 1,4 litri, in cazul carora tariful de referinta este in jur de 600 de lei, aproape similar celui maxim din prezent.
Pentru transportatori, preturile de referinta vor avea o crestere de 4-5% fata de actualul pret fix.
Tarifele de referinta le vor inlocui pe cele de plafonare, stabilite de ASF in toamna anului trecut, ca urmare a amplelor proteste organizate de transportatori din cauza exploziei tarifelor pe piata RCA.
Tot in sedinta din 15 mai, ASF a aprobat si proiectul Normei pentru modificarea ?i completarea Normei nr.39/2016 privind asigurarile auto din Romania, care urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial.
Care este stadiul legii RCA in Parlament?
Noile tarife devin valabile dupa intrarea in vigoare a Legii RCA, care ar trebui votata in aceasta saptamana in parlament, avand in vedere ca atualele tarife expira peste doua zile.
Actul normativ a fost adoptat in cadrul Comisiei de Buget Finante din Camera Deputatilor, si urmeaza ca si comisiile reunite ale Parlamentului sa discute pe ultimele articole care mai ridica probleme cu principalii jucatori din piata RCA. Ulterior, legea urmeaza sa fie votata in plen si trimisa pentru promulgare la presedinte.
Desi timpul este extrem de scurt, autoritatile au dat asigurari ca noua lege, care va inlocui Ordonanta 54/2016 referitoare la plafonarea tarifelor pentru politele de raspundere civila auto, va intra in vigoare pana in momentul in care perioada de plafonare a tarifelor va expira, dupa ce transportatorii au cerut prelungirea perioadei de plafonare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News