Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a selectat companiile Mazars Romania, Ernst&Young Assurance Services, Deloitte Audit, KPMG Audit, Pricewaterhousecoopers Audit si Milliman pentru realizarea evaluarii societatilor de asigurari, program convenit in septembrie 2014 pentru consolidarea incredrii in acest sector.
Potrivit unui comunicat al institutiei, programul de evaluare independenta a societatilor de asigurari din Romania a fost stabilit de ASF, impreuna cu Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) si Comisia Europeana (CE).
Asiguratorii care participa la evaluarea independenta detin cumulat peste 80% din piata autohtona de profil. Exercitiul va fi realizat de auditori si consultanti independenti, care vor fi coordonati si supravegheati de un Comitet de Coordonare compus din reprezentanti ai ASF, EIOPA si CE, si este programat sa se incheie pana la 30 iunie 2015.
Societatile de asigurare participante trebuie sa ia masuri pentru a-si restabili sau îmbunatati pozitia lor financiara in timp util, in cazul in care rezultatele exercitiului de evaluare si a testelor de stres vor demonstra ca astfel de masuri sunt necesare.
Data de referinta utilizata in acest exercitiu este 30 iunie 2014. In urma licitatiei prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), Mazars Romania a fost desemnata sa evalueze Astra Asigurari, Omniasig VIG si Generali Romania, Ernst&Young Assurance Services va evalua companiile Allianz-Tiriac Asigurari, Groupama Asigurari, Uniqa Asigurari si Asirom VIG, Pricewaterhousecoopers Audit va evalua Carpatica Asig, PAID Romania si Exim Romania, KPMG Audit va evalua Euroins Romania si AXA Life Insurance, iar Deloitte va audita ING Asigurari de Viata.
Contractul de consultanta privind efectuarea testului de stres si evaluarea conditiilor de prudentialitate a fost obtinut de Milliman.
Acest proiect vizeaza evaluarea activelor si pasivelor societatilor de asigurare participante si analiza respectarii cerintelor de prudentialitate atat in conformitate cu reglementarile in vigoare, cat si cu standardele prevazute de Directiva Solvabilitate II, precum si efectuarea unui test de stres.
Testarea la stres sau rezistenta la socuri a sectorului de asigurari va fi efectuata folosind standardele stabilite in legislatia europeana Solvabilitate II (Solvency II) si va constitui un exercitiu relevant atat pentru asiguratori, cat si pentru ASF, in vederea implementarii noilor reglementari privind regimul de solvabilitate, de la 1 ianuarie 2016.
Evaluarea, denumita ”Balance Sheet Review si Stress Test”, a fost convenita cu reprezentantii misiunii comune a Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene, care s-a desfasurat in Bucuresti in iunie 2014.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News