Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a stabilit o noua metodologie de clasificare a societatilor de asigurari in functie de gradul de conformare al acestora fata de drepturile si nevoile financiare ale clientilor lor. Aceasta este bazata pe trei indicatori calculati in functie de numarul petitiilor primite de ASF pentru fiecare companie.
Potrivit noii metodologii, companiile Carpatica Asig, Forte Asig (ambele in procedura de faliment), City Insurance si Asirom VIG au inregistrat, in urma analizei datelor pe primul semestru din acest an, cele mai slabe rezultate in ceea ce priveste conduita fata de clienti.
Care sunt indicatorii care arata conduita companiei fata de client?
Concret, cei trei indicatori care, potrivit ASF, au fost creati dupa modele utilizate la nivel international, sunt petitii/contracte (Ip/contracte), petitii/daune avizate (Ip/daune) si petitii favorabile/daune avizate (Ipf/daune).
Primul dintre indicatori exprima gradul de conformitate a produselor unei societati cu drepturile si nevoile financiare ale consumatorilor de asigurari.
Al doilea indicator, Ip/daune, exprima gradul de indeplinire a obligatiilor societatii in activitatea de instrumentare si lichidare a dosarelor de dauna.
Al treilea indicator, Ipf/daune, exprima gradul de conformitate a solutiilor adoptate in dosarele de dauna cu prevederile legale/contractuale.
Cu cat valorile acestor indicatori sunt mai mici, cu atat gradul de conformitate al societatii respective este mai mare, mentioneaza ASF.
„Pe baza analizei acestor indicatori se poate realiza o clasificare a entitatilor supravegheate si/sau reglementate de catre ASF, in cadre de conformare bune, medii si reduse al conformitatii produselor/serviciilor entitatii in raport cu drepturile si nevoile financiare ale consumatorilor acestora”, subliniaza ASF.
Astfel, valorile indicatorilor sub nivelul de referinta al pietei, de 100%, denota un grad bun de conformitate, intre 100% si 200% denota un grad mediu de conformitate, iar peste 200% denota un grad scazut de conformitate.
Cum stau companiile de asigurari dupa noua clasificare?
In aceste conditii, ASF a prezentat si situatia rezultata in urma centralizarii si analizarii indicatorilor pentru primele zece societati de asigurare pentru care a primit cele mai multe petitii.
Conform indicatorului petitii/contracte, societati de asigurare cu un grad de conformitate bun, cu valori ale indicatorului sub nivelul de referinta al pietei, de 100%, sunt: Allianz-Tiriac SA (25%), Groupama SA (32%), Generali Romania SA (45%); Uniqa Asigurari SA (82%) si Omniasig VIG SA (85%).
In acelasi timp, societatile cu un grad de conformitate mediu sunt Euroins SA (102%), Carpatica Asig SA (156%) si Asirom VIG SA (168%), iar cele cu un grad de conformitate redus sunt City Insurance SA (425%) si Forte Asigurari SA (5324%).
Totodata, analiza valorilor indicatorului petitii/daune avizate arata ca societatile cu un grad de conformitate bun sunt aceleasi ca si in cazul indicatorului precedent, insa la categoria societati cu grad redus de conformare intra, pe langa City Insurance SA (549%) si Forte Asigurari SA (2272%), si Carpatica Asig SA (224%) si Asirom VIG SA (340%).
Situatia pe societati este similara si din punct de vedere al valorilor indicatorului petitii favorabile/daune.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News