Autoritatea de Supraveghere Financiara da noi argumente companiilor de asigurari care practica RCA, administratorilor de fonduri private de pensii si caselor de brokeraj sa reduca tarifele percepute clientilor. De la 1 august intra in vigoare noi reduceri de costuri percepute de Autoritate acestor societati.
Consiliul ASF a aprobat, recent, implementarea unei noi etape din procesul de diminuare a costurilor de reglementare si supraveghere suportate de entitatile care opereaza pe pietele financiare nebancare, hotarand eliminarea cotei aplicate tranzactiilor realizate pe piata de capital de formatorii de piata (market makers) si reducerea contributiilor asiguratorilor pentru supravegherea, controlul si monitorizarea politelor RCA.
In cazul companiilor de asigurari care activeaza pe piata politelor de raspundere civila auto (RCA), acestea vor beneficia, de luna viitoare, de reducerea cu 25% a contributiilor directe si indirecte aferente acestei clase de asigurari. Contributiile asiguratorilor urmeaza sa scada cu inca 12,5%, iar cele ale brokerilor cu 33% (de la 1,6% la 1,2% total contributii, respectiv la 1% contributie consolidata pentru asiguratori si 0,2% pentru brokeri).
Noi reduceri de costuri si pe piata de capital
Pe piata de capital, contributiile formatorilor de piata (market makers) se vor elimina complet, de la o cota de 0,06% in prezent. Potrivit ASF, aceasta masura face parte dintr-o serie de reduceri ale comisioanelor pentru tranzactiile de pe piata de capital operate din 2015, incluzand scaderea cu 25% (de la 0,8% la 0,6%) a cotei din valoarea tranzactiilor cu instrumente financiare, scaderea cu 67% (de la 0,3% la 0,1%) a cotei aferente ofertelor publice de vanzare, cu plafonare la un million de lei pentru oferta publica de actiuni si la 500.000 de lei pentru oferta publica de obligatiuni (pentru care cota este de 0,05%), precum si eliminarea cotei pentru publicarea unui prospect de oferta si a cotei pentru o oferta publica realizata in cadrul exercitarii drepturilor de preferinta ale actionarilor existenti.
In plus, institutia anunta ca va mentine reducerile de contributii operate in 2015 pentru fondurile de investitii, incluzand scaderea cu 6% a cotei aplicabile activului net al organismelor de plasament colectiv (de la 0,1% la 0,0078%), concomitent cu reducerea cu 62,5% a tarifului aferent tranzactiilor cu instrumente financiare derivate.
In plus, ASF reaminteste ca, la nivelul pietei pensiilor private, din 2015 a fost redusa cu 20% (de la 0,38% la 0,3%) cota lunara din valoarea contributiilor brute incasate de fondurile de pensii din Pilonul II.
Totodata, de la 1 ianuarie 2016, a scazut cu 50% (de la 0,02% la 0,01%) cota din valoarea activului net al fondurilor de pensii facultative (Pilonul III), tot cu 50% (de la 0,50% la 0,25%) fiind diminuata si cota din valoarea contributiilor brute incasate de aceasta categorie de fonduri.
Structura de cote si contributii aplicabile fondurilor de investitii si fondurilor de pensii urmeaza sa fie reanalizata pentru anul 2017, in functie de evolutia pietelor.
Noua forma a Regulamentului 16/2014 privind veniturile ASF urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial. Ulterior, ramane de vazut in ce masura aceste reduceri de costuri se vor reflecta si in preturile platite de consumatori societatilor beneficiare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News