Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a sanctionat doua companii de asigurari in urma unor controale inopinate care au vizat modalitatile in care mai multe firme din Romania oferteaza politele RCA pe o perioada de o luna. Astfel, societatile Groupama si Uniqa Asigurari au primit cate o amenda de 10.000 de lei fiecare.
De asemenea, Autoritatea a sanctionat cu avertisment scris directorul general al societatii Groupama si presedintele directoratului societatii Uniqua Asigurari.
“In sarcina celor doua societati a fost instituita obligatia remedierii neregulilor constatate”, se mentioneaza intr-un comunicat al ASF.
La Asirom si Generali nu au fost descoperite nereguli
In schimb, celelalte doua companii controlate, respectiv Asirom si Generali, au scapat fara nicio sanctiune.
Amenda primita de cele doua societati este relativ redusa, avand in vedere ca, la inceputul acestui an, compania Asirom a primit de la ASF o amenda de 200.000 de lei, din cauza unor nereguli descoperite asupra modului in care au fost solutionate dosarele de dauna.
De asemenea, trei oficiali ai companiei au fost amendati: unul cu 50.000 de lei, iar ceilalti doi cu cate 10.000 de lei.
ASF a anuntat la inceputul lunii trecute ca a aprobat declansarea unor controale in regim de urgenta la asiguratorii Asirom, Generali, Groupama si Uniqa pentru ca nu ar oferi cotatii pentru politele RCA pe o luna, in urma mai multor sesizari primite pe aceasta tema.
Asiguratorii au fost obligati sa includa in oferte lor de RCA si polite pe mai putin de sase luni o data cu intrarea in vigoarea a Ordonantei de Urgenta 54/2016, cea care a si plafonat tarifele RCA. Prevederea a fost preluata si in noua lege RCA, care a intrat in vigoare pe 12 iulie si spune ca in oferta firmelor de asigurare trebuie sa existe polite pe orice perioada intre 1 luna si 12 luni, multiplu de o luna.
Datele ASF aferente primelor trei luni din 2017 arata ca 14% din totalul politelor RCA vandute de firmele de asigurare erau pe o perioada de o luna.
Investigatii cu privire la efectul declaratiilor pe Pilonul II asupra bursei
Pe langa amenzile aplicate celor doua companii, reprezentantii ASF au anuntat ca institutia va face o analiza cu privire la efectele declaratiilor ministrului Finantelor, Ionut Misa, cu privire la desfiintarea Pilonului II de pensii obligatorii, administrate privat, asupra tranzactiilor bursiere.
Ministrul Finantelor a declarat, in cadrul audierilor din Parlament pentru preluarea functiei, ca guvernul va desfiinta Pilonul II de pensii. Ulterior, acesta si-a retras declaratia, insa aceasta a provocat, intr-o singura zi, scaderi de peste 2% la Bursa de la Bucuresti, cel mai afectat fiind indicele celor 10 companii din sectorul energetic si al utilitatilor, BET-NG, care s-a depreciat cu 4,89%.
Totodata, indicele de referinta BET, care arata evolutia celor mai lichide 12 actiuni, a consemnat o scadere de 3,83%, iar indicele BET-Plus, care arata evolutia celor mai lichide 37 de actiuni de la BVB, a coborat cu 3,69%. Indicele BET-FI al SIF-urilor inregistra, la inchidere, o depreciere de 2,39%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News