Piata asigurarilor mai pierde un jucator. Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis ridicarea licentei Carpatica Asig. Societatea se afla de jumatate de an in faza de rezolutie, premergatoare falimentului. In plus, Autoritatea va formula o cerere pentru falimentul companiei sibiene.
"ASF a decis retragerea autorizatiei de functionare a societatii Carpatica Asig S.A., ca urmare a constatarii starii de insolventa a societatii, si promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment", se arata intr-un comunicat al ASF.
Consiliul ASF a respins, la inceputul lunii trecute, proiectul de achizitie prezentat de societatea IIC Romania B.V. in vederea dobandirii unei participatii calificate din capitalul social al societatii Carpatica Asig.
Astfel, asistam la al treilea caz de declansare a falimentului pe piata asigurarilor in mai putin de un an, dupa Astra Asigurari in august 2015 si Forte Asigurari in urma cu aproape o luna.
Cele mai multe daune la Carpatica sunt pe RCA
Dimensiunile falimentului Carpatica Asig sunt mai mici decat cele ale Astra Asigurari, avand in vedere numarul mai mic atat de clienti cat si de dosare de dauna. In plus, majoritatea daunelor de la Carpatica provind din asigurari de raspundere civila auto (RCA), in conditiile in care polita auto obligatorie reprezinta peste 93% din portofoliul societatii, in timp ce la Astra au existat si cazuri complexe din domeniile maritim sau aviatie.
Pe de alta parte, procedura de faliment este similara cu cea din cazul Astra. Consiliul ASF va decide doar ridicarea licentei Carpatica Asig si formularea unei cereri de faliment catre o instanta, care va judeca starea de faliment.
Ulterior, Fondul de Garantare a Asiguratilor va demara procedurile de despagubire. Pagubitii, considerati creditori de asigurare, vor depune cereri de despagubire la FGA, care vor fi analizate de o comisie de specialitate. Insa si in acest caz despagubirile sunt limitate la maximum 100.000 de euro.
Carpatica Asig gestiona, la finalul anului trecut un numar de 1,023 milioane de polite, majoritatea RCA, in scadere de la 1,083 milioane la 31 decembrie 2014.
Totodata, pierderile asiguratorului au crescut de la 45,6 milioane de lei in 2014 la 204,4 milioane de lei la finele anului trecut.
La inceputul acestui an, ASF a facut si ultimul pas pentru a impiedica intrarea in faliment a companiei Carpatica Asig si a decis aplicarea masurilor de rezolutie la aceasta societate.
Compania se afla in redresare financiara, pe baza de plan, din aprilie 2014, dar nu a reusit sa isi majoreze capitalul sau sa gaseasca un investitor strategic pana la termenul acordat de ASF, respectiv 15 decembrie 2015.
Procedura de rezolutie, definita printr-o lege intrata in vigoare la finalul anului trecut, presupune transferul activitatii unui asigurator cu probleme de la actionarii sai catre un administrator numit de ASF. In acest caz, administrator temporar a fost desemnat Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA).
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News