top banner

ASF, cu ochii pe tarifele RCA si pe capitalul brokerilor

15 Decembrie 2015 | Autor: Conso

Companiile de asigurari care vand polite de raspundere civila auto (RCA) si brokerii de asigurari au intrat puternic sub lupa Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). In timp ce companiile sunt verificate in privinta modului de stabilire a tarifelor RCA, brokerii sunt obligati sa indeplineasca normele privind capitalul minim.
Potrivit unui comunicat al ASF, presedintele institutiei a dispus controale inopinate la toate societatile de asigurare care emit polite RCA, respectiv Allianz - Tiriac Asigurari, Asigurarea Romaneasca - Asirom Vienna Insurance Group, Carpatica Asig., Societatea de Asigurare - Reasigurare City Insurance, Euroins Romania Asigurare Reasigurare, Groupama Asigurari, Generali Romania Asigurare Reasigurare, Omniasig Vienna Insurance Group si Uniqa Asigurari.
„Controalele au ca obiect verificarea respectarii prevederilor normei privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, in ceea ce priveste: modul de determinare a categoriilor de riscuri omogene pentru care au fost stabilite tarifele de prime pentru anul 2016, modul si corectitudinea estimarii daunei medii si a frecventei daunei pe fiecare categorie de risc pentru care este calculat tariful de prima pentru anul 2016, calitatea si corectitudinea datelor utilizate in stabilirea ipotezelor si metodelor actuariale folosite pentru determinarea tarifelor de prima pentru anul 2016”, se mentioneaza in comunicat.
ASF a anuntat si anterior ca o serie de societati au notificat tarifele pentru 2016, din care reiese o scumpire a politelor, in special pentru transportatori, si de 300 – 400%.
„Actiunile de control initiate de catre ASF au in vedere protejarea intereselor consumatorilor de servicii financiare non-bancare si, in acest caz, a utilizatorilor de polite de raspundere civila auto obligatorie”, se mai arata in comunicat.
Peste 150 de brokeri nu indeplinesc cerintele de capital minim
Pe de alta parte, ASF anunta ca, la data de 1 decembrie 2015, mai erau 157 de brokeri de asigurare care nu indeplineau cerinta minima de capital si nici nu au depus cereri la ASF pentru aprobarea majorarii acestuia.
In schimb, 201 brokeri de asigurare si-au majorat capitalul, conform prevederilor Normei nr. 9/2015, respectiv de minimum 150.000 lei pana la acea data. „Acestia acopera 90% din volumul de intermedieri”, mentioneaza ASF. Pe de alta parte, institutia sustine ca cei 157 de brokeri detin doar 4- 5% din intermedierile din piata asigurarilor.
„La nivelul Directiei Autorizare-Reglementare in domeniul asigurarilor din cadrul ASF se afla in analiza inca 86 de solicitari de aprobare a majorarii capitalului social din partea brokerilor. In situatia in care aceste solicitari vor fi aprobate in luna decembrie, numarul brokerilor care au efectuat majorari pana la nivelul legal de capital prevazut de norma ar fi de 263, la care, adaugand cei 24 de brokeri care detineau capitalul minim, rezulta un numar de 287 de brokeri de asigurare care vor indeplini conditia de capital la sfarsitul anului 2015”, se mai arata in comunicat.
Potrivit ASF, raportand volumul primelor intermediate de cei 287 de brokeri la volumul primelor intermediate la nivelul pietei (raportate la data de 30.09.2015), rezulta ca acestia ar detine o cota de peste 95% din volumul total al primelor intermediate.
In total, exista 554 de brokeri inregistrati, insa activi sunt numai 444, mentioneaza ASF.
Conform institutiei, brokerii care nu si-au majorat capitalul social vor putea sa desfasoare alte activitati pe piata de asigurari pentru care nu au nevoie de autorizatie din partea ASF.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul