top banner

ASF invata asiguratorii auto cum sa se comporte cu clientii

25 August 2016 | Autor: Conso

ASF a elaborat un set de recomandari pentru asiguratorii care vand polite auto, astfel incat sa se ajunga la o abordare unitara in cazul instrumentarii dosarelor de dauna. Demersul vizeaza imbunatatirea protectiei consumatorilor de asigurari auto si accesul acestora la informatii care sa ii ajute sa ia o decizie rationala in interes personal.
Recomandarile sunt cuprinse intr-un document intitulat „Ghid privind recomandari de bune practici pentru instrumentarea dosarelor de dauna auto RCA si CASCO in vederea protejarii drepturilor consumatorilor de servicii si produse de asigurare”.
Cine refuza recomandarile trebuie sa publice propria practica
„Rolul Ghidului este acela de a oferi o serie de indrumari societatilor de asigurare in vederea prevenirii prejudiciilor aduse consumatorilor si a sustinerii unei bune gestionari a conflictelor de interpretare sau de interese, astfel incat sa se asigure ca obiectivele, interesele si nevoile consumatorilor de servicii de asigurare sunt luate in considerare”, mentioneaza Autoritatea de Supraveghere Financiara  (ASF).
Potrivit Autoritatii, consumatorul trebuie sa fie informat in mod concis, corect si complet de catre societatile de asigurare, astfel incat sa poata lua o decizie in folosul sau chiar si fara a avea cunostinte de specialitate.
Insa recomandarile cuprinse in Ghid nu au caracter obligatoriu. Dar, in cazul in care societatile de asigurari nu sunt de acord cu aplicarea acestor recomandari, vor comunica motivele refuzului, care vor fi publicate pe site-urile proprii si vor fi obligate, totodata, sa faca publica practica pe care o vor urma.
Clientul RCA va putea sa isi repare masina in orice service
Recomandarile ASF pentru asiguratori in privinta RCA vizeaza, printre altele, respectarea de catre asigurator a termenelor  pentru efectuarea constatarilor, respectiv de maximum 5 zile lucratoare si reconstatarilor in regim rapid, maxim 3 zile, in toate cazurile de dauna avizate.
In plus, in cazul in care societatea solicita investigatii suplimentare, aceasta trebuie sa evite ca termenul de instrumentare a dosarelor de dauna sa fie prelungit artificial si nu depaseasca limita maxima prevazuta de Norma RCA, de 3 luni.
Daca se decide respingerea partiala sau integrala a pretentiilor de despagubire, asiguratorul trebuie sa intocmeasca un document in care sa justifice temeinic solutia adoptata.
Totodata, oferta de despagubire stabilita de societatea de asigurari nu trebuie sa conduca la ingradirea dreptului persoanei pagubite de a repara vehiculul in orice unitate de specialitate.
De asemenea, societatile de asigurari nu se vor implica in achizitia de piese de schimb sau indicarea de solutii care pot afecta calitatea reparatiilor si siguranta rutiera.
In plus, asiguratorii „nu vor constrange sau stimula unitatile service partenere prin aplicarea de discounturi sau bonificatii pentru a folosi in cadrul reparatiilor auto piese de schimb din categoria AM - calitate inferioara”, se mai arata in ghid.
Ce recomanda ASF pentru asigurarile CASCO
In cazul asigurarilor CASCO, ASF recomanda asiguratorilor eliminarea din conditiile de asigurare a acelor prevederi care limiteaza drepturile asiguratului de a opta pentru repararea vehiculului avariat si incadrat ca dauna totala.
In acelasi timp, societatile trebuie sa foloseasca aceleasi metode de evaluare a valorii vehiculelor atat la momentul subscrierii, cat si la stabilirea cuantumului despagubirii in caz de dauna totala.
Recomandarile vizeaza si definirea in cadrul conditiilor de asigurare a tipului de piese ce pot fi folosite in cazul unei daune totale/partiale a vehiculului.
Totodata, fiecare contract de asigurare trebuie sa prevada toate costurile suportate de asigurat.
ASF a decis sa elaboreze acest ghid avand in vedere ca, in anul 2015, 91% dintre petitiile primite de institutie au vizat polite de asigurare auto. In plus, 84% din petitiile unice primite pe clasa de aigurari auto au reclamat neplata totala sau partiala a despagubirilor.
Ghidul se afla in dezbatere publica timp de o luna, pana pe data de 23 septembrie 2016.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul