Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) modifica din nou proiectul de norma privind asigurarea obligatorie auto RCA. Avand in vedere noile propuneri, Autoritatea a decis si prelungirea perioadei de dezbatere publica a proiectului pana in data de 17 septembrie.
Potrivit unui anunt postat pe site-ul institutiei, principala modificare se refera la asigurarile pentru vehiculele incadrate in aceeasi clasa.
Astfel, conform schimbarilor propuse, asiguratorii RCA vor putea stabili tarife diferite de prima pe subcategorii de riscuri, pentru masini din aceeasi categorie, insa diferentele nu pot fi mai mari de plus/minus 20% fata de tariful standard pentru categoria in cauza.
In proiect se mentioneaza ca ”o categorie de vehicule cuprinde vehiculele incadrate in aceeasi clasa de vehicule conform nomenclatorului utilizat de Registrul Auto Roman si care au caracteristici similare in ceea ce priveste masa maxima autorizata si respectiv capacitatea cilindrica si/sau puterea motorului”.
Conform prevederilor din Norma RCA, asiguratorii au obligatia de a stabili tariful de prima pe categorii de vehicule, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale general acceptate, pentru limitele de despagubire stabilite in baza prevederilor normei.
Reducerile de tarife sunt plafonate la 10%
In plus, ASF introduce in Norma reducerea maxima pe care o companie o poate acorda unui client de RCA, de 10%. In varianta initiala a Normei RCA, aceasta limita nu era expres prevazuta, desi se preciza ca asiguratorii pot acorda reduceri clientilor.
”Tarifele de prima stabilite de asiguratori pot contine reduceri comerciale pana la un nivel de maximum 10%, cu exceptia reducerilor acordate pensionarilor si persoanelor cu deficiente locomotorii, precum si a celor stabilite prin sistemul bonus-malus”, se mentioneaza in proiectul de norma nou postat de ASF.
Dincolo de modificarile anuntate pe ultima suta de metri, forma anterioara a proiectul de norma RCA prevedea limitarea comisioanelor de intermediere in cazul politelor RCA si interzicerea modificarii tarifelor de prima mai devreme de 12 luni de la ultima modificare, fara exceptii. Aceasta propunere a aparut in contextul in care, potrivit ASF, marea parte a asiguratorilor procedeaza la modificarea frecventa a tarifelor de prima sau recurg des la practica indexarii acestora pentru un anumit segment de asigurati intr-un interval scurt de timp. Astfel, in timp, intreaga tarifare se modifica, ceea ce conducea la o impredictibilitate si o instabilitate in ceea ce priveste evolutia primei de asigurare.
In plus, conform proiectului, vanzarea prin canale care presupun costuri mai mici, cum cum ar fi cel online, urmeaza sa permita o reducere de pret.
De asemenea, ASF propune abrogarea unui articol care interzicea oferirea de avantaje colaterale la pachet cu polita RCA. Totodata, societatile de asigurari vor putea acorda reduceri pentru alte tipuri de polite, cum este cea CASCO, pentru clientii care cumpara RCA.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News