Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat proiectul de norma care contine modul de calcul pentru tarifele maxime RCA pe care asiguratorii vor fi obligati sa le aplice timp de 6 luni. Documentul va fi in dezbatere publica timp de cinci zile si, dupa adoptarea de catre ASF, urmeaza sa fie aprobat prin Hotarare de Guvern.
Conform proiectului, pentru determinarea tarifelor de prima maxime, ASF va utiliza datele agregate la nivelul pietei RCA.
Este vorba despre datele privind expunerea la risc si daunele produse prin accident in anii 2013 - 2015 si avizate pana la data de 30 iunie 2016, fie ca sunt platite sau in rezerve de daune avizate la 30 iunie 2016.
Totodata, se iau in calcul numarul si costul daunelor pentru perioada 01 ianuarie 2010 – 30 iunie 2016, pentru stabilirea tendintelor.
De asemenea, se va tine cont de rata cheltuielilor determinata ca medie a ultimilor 3 ani, conform raportarilor contabile centralizate la nivel de piata, care reprezinta cuantumul cheltuielilor de administrare, achizitie, taxe si contributii aferente activitatii RCA impartit la cuantumul primelor brute castigate.
In plus, se ia in calcul si structura portofoliului istoric pe clase de bonus – malus.
Tarifele vor tine cont si de varsta asiguratului
Potrivit proiectului, ASF va calcula aceste tarife pentru autoturisme, autoturisme de teren si autovehicule mixte cu masa maxima autorizata mai mica de 3,5 tone si maxim 9 locuri, pentru autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de 9 locuri, pentru motociclete, mopede, motocicluri si ATV-uri cu sau fara atas.
De asemenea, norma vizeaza si tarifele RCA pentru tractoare rutiere, autovehicule destinate transportului de marfuri, remorci si semiremorci, sau alte vehicule.
Pe de alta parte, structura tarifelor va fi construita pe mai multe criterii de risc, precum tipul asiguratului (persoana fizica sau juridica), varsta persoanei fizice si caracteristicile tehnice ale vehiculului (capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri).
„Datele utilizate in modelarea tarifelor de prima maxime sunt cele agregate la nivelul pietei RCA si furnizate de societatile de asigurare autorizate sa practice RCA”, se arata in expunerea de motive publicata de ASF.
Observatiile trebuie transmise in forma propusa de ASF
Autoritatea a elaborat proiectul mentionat in baza Ordonantei de Urgenta nr. 54/2016 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertelor persoane prin accidente de vehicule si de tramvaie.
Actul normativ prevede ca, in 30 de zile de la intrarea in vigoare, ASF trebuie sa stabileasca tarifele de prima maxime pe categorii de vehicule ce urmeaza a se aplica de catre societatile de asigurare timp de 6 luni.
Autoritatea asteapta observatiile la proiectul publicat, in format electronica, intr-o anumita forma, publicata pe site. „Propunerile/observatiile/comentariile care nu sunt trimise in aceasta forma NU se vor lua in considerare”, mentioneaza ASF.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News