Allianz-Tiriac a lansat un produs unit-linked (“My Savings”) cu o componenta investitionala focalizata pe bondurile in valuta emise pe pietele externe de statul roman. Care sunt plusurile si care sunt minusurile unui produs de acest gen?
Faptul ca Guvernul Romaniei se imprumuta destul de scump pe pietele externe, la randamente ce trec de 7% uneori, nu mai este un secret si multi romani sunt tentati sa profite de acestea mizand pe riscul lor relativ redus (statele dau faliment mai greu).
Pana acum, obligatiunile guvernamentale romanesti emise pe pietele externe erau oferite doar romanilor mai bogati, care puteau contracta servicii de private banking (suma minima pleaca de la 100.000 euro), astfel incat produsul My Savings, o asigurare de viata cu componenta investitionala oferita de Allianz-Tiriac, reprezinta o premiera, democratizand accesul la acestea.
Prima unica a MySavings are o valoare minima de 2.500 euro/contract si maxima de 50.000 euro/contractant.
8 ani nu este o perioada scurta
Maturitatea acestui produs unit-linked este pe 16 iulie 2031, moment in care cei care au avut aceasta componenta investitionala atasata vor primi 141,87% din valoarea nominala a unei unitati (ca la fondurile mutuale, investitorul achizitioneaza unitati de fond, valoarea detinerii fiiind egala cu numarul de unitati x valoarea lor de piata).
Cu alte cuvinte, in putin peste 8 ani pana la scadenta randamentul este usor peste 5,2% pe an, deci peste tot ce ofera in acest moment depozitele bancare la termen in euro, dar sub ultima oferta a statului din programul Fidelis (titluri de stat listate la bursa, cu o dobanda anuala de 5,8% si scadenta la 5 ani).
De mentionat ca si in cazul investiitiilor unit-linked, precum si in cazul titlurilor de stat, castigul obtinut la final nu este impozabil, spre deosebire de investitia in fonduri mutuale, depozite, actiuni, un aspect de trecut la plusuri.
Putem identifica insa si primul dezavantaj, 8 ani de maturitate nu reprezinta o perioada scurta, practic vorbim de aproximativ 10% din speranta noastra de viata, deci un interval in care se pot intampla multe, inclusiv sa avem nevoie de bani si sa lichidam investitia cu anumite costuri.
Cum functioneaza produsul
Ca orice produs unit linked, componenta investitionala este dublata de cea de protectie, o asigurare de viata.
Costurile anuale ale acesteia depind de varsta si istoricul medical al solicitantului, deci ar trebui sa ne facem foarte bine calculele-este un produs destinat in special celor care doresc protectie si abia apoi investitii.
Daca survine decesul pe perioada derularii contractului, mostenitorii vor primi suma asigurata pentru riscul de deces si suma acumulata in cont din investitii (numarul de unitati x valoarea lor de piata).
De subliniat ca suma asigurata reprezinta 100% din prima oferita pentru decesul din accident, dar numai 10% din prima oferita pentru decesul din boala, un detaliu care poate fi trecut la capitolul minusuri.
Daca la un moment dat produsele unit linked aveau comisioane foarte mari in primii ani, unele chiar avand valoare de rascumparare zero, in cazul acestui produs costurile sunt mai rezonabile-taxa de rascumparare este de 5% in anii 1-3, 3% intre anii 4-6, 1% in anul 7 si 0% in anul 8.
Atentie, aceastea se aplica valorii de piata a unitatii din momentul rascumpararii si nu raportat la pragul de 141% din valoarea nominala garantat la finalul perioadei de maturitate.
De pilda, valoarea de pornire este de 92% (se aplica o taxa de alocare destul de semnificativa, de 8%) dupa care zilnic urmeaza ca aceste valori sa aiba fluctuatii, de mai mica sau mai mare amplitudine, in functie de evolutia pietelor financiare, pana cand la scadenta se va ajunge la 141% din valoarea nominala).
Cu alte cuvinte, o rascumparare in primul an ar putea atrage pe langa penalizarea de 5% si o raportare la o valoare mai mica decat cea de cumparare (unitatiile sunt vandute la start la 100% din valoarea nominala).
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News