Procedura si limitele de stabilire a despagubirilor in cazul asigurarilor de raspundere civila au fost stabilite de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, printr-o serie de norme publicate in 2010.
Cuantumul pagubei la vehicule este egal cu costul reparatiilor partilor componente sau ale pieselor avariate ori cu costul de inlocuire a acestora, inclusiv cheltuielile pentru materiale, precum si cele de demontare si montare aferente. Costul se stabileste “la preturile practicate de unitatile de specialitate”, la care se adauga cheltuielile cu transportul vehiculului, precum si cele efectuate pentru limitarea pagubelor.
Legea nu face distinctia intre piese originale sau aftermarket, ci doar impune ca piesele si diversele componente necesare reparatiilor sa fie achizitionate de la furnizori autorizati.
“Prin unitati de specialitate se intelege persoanele juridice legal autorizate, care au in obiectul lor de activitate comercializarea de vehicule, parti componente, piese inlocuitoare si de materiale pentru acestea, cu exceptia celor in regim de consignatie, si/sau executarea de lucrari de intretinere si reparatie la vehicule”, se precizeaza in norme.
Daca pentru unele parti componente sau piese ale vehiculului nu exista preturi practicate de unitatile de specialitate, valoarea de nou a acestora se stabileste pe baza preturilor din cataloagele pentru piese de schimb.
Asiguratorii pot acorda despagubiri si in cazul in care persoana pagubita si-a reparat autoturismul inainte de constatarea prejudiciului, daca imprejurarile si cauzele producerii accidentului, precum si cuantumul pagubei rezulta din actele aflate la dosar.
In asemenea situatii, stabilirea cuantumului pagubelor se face in baza constatarii amiabile, in baza actelor Politiei sau ale altor autoritati publice competente, la care se adauga documente privind costul efectiv al reparatiilor efectuate, coroborate insa cu preturile practicate de unitatile de specialitate,
Pe de alta parte, constatarea daunelor se face prin proces-verbal, semnat de toate persoanele implicate, care iau parte la intocmirea acestuia.
Daca aveti obiectii, acestea trebuie mentionate in procesul-verbal sau intr-o anexa la acesta.
Legea specifica de asemenea ca, daca asiguratorul RCA nu isi indeplineste obligatiile la termen sau si le indeplineste defectuos, inclusiv daca diminueaza nejustificat despagubirea, la suma de despagubire cuvenita se va aplica o penalizare de 0,1%, calculata pentru fiecare zi de intarziere.
Limita maxima de despagubire, pentru pagube materiale si indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, este de 750.000 euro, echivalent in lei, pentru accidente produse in anul 2011. Pentru accidente produse in anul 2012, limita de despagubire este de 1.000.000 euro, echivalent in lei.
In final insa, in cazul in care nu ajungeti la un consens cu societatea de asigurari, urmatorii pasi pe care ii puteti face sunt inaintarea unei sesizari catre CSA sau, in final, chemarea societatii de asigurare in instanta.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News