Întrebare
Am fost de curand implicat intr-un accident rutier, in care au fost usor avariate autoturismul meu si cel al unui taximetrist. Eu , fiind vinovat pt. neacordare de prioritate, am procedat la completarea politei de intelegere amiabila, apoi am mers la compa
In situatia de fata taximetristul este indreptatit sa ceara despagubiri pentru faptul ca masina era generatoare de venituri si nu se poate folosi de aceasta pe durata reparatiilor.
Cu toate acestea pagubitul va trebui sa faca dovada acestor pierderi in instanta.
Rolul politei RCA este de a prelua intreaga responsabilitate a asiguratului conform clauzelor contractului de asigurare, limita de despagubire pentru daune materiale fiind stabilita la 750.000 euro pentru anul curent; printre riscurile asigurate de catre asiguratorul RCA se numara si pagubele suferite ca si consecinţă a lipsei de folosinţă a vehiculului avariat - aceasta fiind situatia invocata si de catre soferul de taxi.
In cazul in care vinovatul va fi dat in judecata, la primul termen de judecata acesta va chema in instanta compania de asigurari, iar conform legii, asiguratorul va fi cel care va achita despagubirea, confrom acoperirilor prevazute pentru polita RCA.
Concluzia ar fi ca pagubitul ar trebui sa dea in judecata asiguratorul celui vinovat de producerea daunei si nu persoana care a produs dauna pentru ca, din punct de vedere legal, aceasta este absolvita de la plata daunelor pe baza politei RCA, in situatia in care aceasta era valabila la data producerii accidentului.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News