Incendiul de mare anvergura este explicat ca fiind cel produs de cauze naturale precum cresterea excesiva a temperaturii ambiante, precum si cele produse de erori umane si care se intind pe o suprafata mai mare, afectand cel putin 2 apartamente sau cladiri de locuit.
In prezent, polita obligatorie acopera doar 3 riscuri ca urmare a producerii unui cutremur, a unei inundatii sau alunecari de teren.
O alta modificare adusa prevederilor in vigoare este ca proprietarii de locuinte vor fi obligati sa incheie asigurarea numai pentru dezastrele naturale pentru care exista riscul producerii in localitatea respectiva, si nu pentru toate riscurile prevazute in lege cum este in prezent.
Initiativa legislativa prevede in plus armonizarea nivelului sumei asigurate ce poate fi acordata cu costul mediu al unei locuinte din categoria celei asigurate.
“Cuantumul primei de asigurare trebuie stabilit in functie de tipul locuintei, dezastrele naturale pentru care s-a incheiat asigurarea, precum si valoarea locuintei in momentul semnarii politei de asigurare”, se arata in expunerea de motive privind acest proiect.
Forma actuala a legii presupune o prima de asigurare fixa, de 10 sau 20 euro, in functie de materialul din care este construit imobilul, corespunzand unei sume asigurate maxime de 10.000, respectiv 20.000 euro.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a dat aviz negativ proiectului, motivand ca incendiul nu este un risc de dezastru natural la care Romania este expusa. Totodata, noile prevederi ar conduce automat la majorarea primelor de asigurare, afectand caracterul de protectie sociala al legii.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News