PAID detine din nou monopolul pe asigurarea obligatorie de locuinta in conditiile in care polita obligatorie trebuie incheiata din nou de catre toti proprietarii de locuinte. Aceasta este a doua oara cand se revine la forma initiala a legii, exceptie facand faptul ca acum asigurarea se poate incheia la orice companie de asigurari.
Desi asigurarea de locuinte nu a avut un succes rasunator in randul proprietarilor de locuinte de la intrarea sa in vigoare la mijlocul lui 2010, modificarile legislative s-au tinut lant, fiecare dintre acestea revenind, cel putin partial, la ceea ce se abrogase inainte.
Numarul maxim al politelor incheiate s-a ridicat undeva la 850.000 in urma cu 2 ani, insa in iulie 2013 mai erau valabile doar aproximativ 317.000.
Riscul confuziei in randul asiguratilor este mare, astfel ca acestia trebuie sa se informeze bine, pentru a nu risca amenzi de 100 pana 500 lei in cazul in care nu incheie aceasta asigurare.
Dupa ultimele modificari aprobate de ASF, polita trebuie incheiata chiar si de cei care isi asigura casa printr-o polita facultativa ce cuprinde inclusiv cele 3 riscuri corespunzatoare asigurarii obligatorii - cutremur, alunecare de teren si inundatii.
Pentru riscurile catastrofice, companiile vor acoperi prin polita facultativa doar partea din suma asigurata ce depaseste valoarea de 10.000/20.000 de euro (ce trebuie acoperita obligatoriu printr-o polita obligatorie). Asigurarea facultativa va acoperi de asemenea si riscurile non-catastrofice dorite. Prin urmare, politele de asigurare emise de companii vor include o fransiza obligatorie pentru riscurile catastrofice de 10.000/20.000 euro.
Politele facultative incheiate inainte de intrarea in vigoare a ultimelor modificari, care includ acoperirea riscurilor de cutremur, alunecari de teren si inundatii, raman in vigoare pana la expirare.
Companiile non-PAID incep sa vanda polite obligatorii
“In practica, solutiile de despagubire vor fi generate de specialistii Allianz-Tiriac, pentru daunele acoperite prin PAD ele urmand a fi avizate de PAID, care are si responsabilitatea efectuarii platii indemnizatiilor de despagubire”, a precizat directorul general al Allianz-Tiriac, Remi Vrignaud.
Potrivit comunicatului trimis de companie, alinierea modelului operational la noile reglementari nu va aduce modificari ale pretului acoperirilor, din perspectiva clientilor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News