Proprietarii care isi asigura locuintele printr-o polita facultativa nu mai trebuie sa incheie si asigurare obligatorie, potrivit unui amendament legislativ adoptat in Camera Deputatilor.
Modificarea vine in conditiile in care incepand cu 15 iulie, toate imobilele trebuiau sa fie asigurate inclusiv prin asigurarea obligatorie, indiferent daca locuinta era deja protejata impotriva tuturor riscurilor prin cea optionala.
“Nu intra sub incidenta prezentei legi persoanele fizice si juridice care si-au incheiat o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie”, este amendamentul adus de Camera Deputatilor la legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.
Asigurarea obligatorie presupune despagubirea proprietarilor de locuinta impotriva daunelor provocate numai in urma producerii unor calamitati naturale, precum cutremure de pamant, alunecari de teren si inundatii. Prima de asigurare anuala perceputa de asiguratori este de 10 sau 20 euro, in functie de tipul contructiei si corespunde unei sume asigurate de 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.
In cazul celor 3 riscuri asigurate prin polita obligatorie, asigurarea facultativa era gandita pentru a include o fransiza de 20.000 euro (respectiv 10.000 euro, in functie de tipul constructiei), astfel ca cele doua asigurari nu s-ar fi suprapus, ci erau complementare.
Legea a fost trimisa presedintelui Romaniei, pentru a fi promulgata, in data de 26 noiembrie 2010.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News