top banner

Asigurari de sanatate deductibile si nu prea

02 Iunie 2016 | Autor: Conso

Companiile de consultanta fiscala sustin ca, in acest moment, asigurarile private de sanatate nu se pot deduce fiscal, desi Codul Fiscal prevede o deductibilitatile care poate ajunge la 800 de euro an/persoana incepand din 1 ianuarie 2016. Deducerea se acorda in limita a 400 de euro pentru contributia angajatului si la fel pentru angajator.
Potrivit unui comunicat de presa, consultantii reclama faptul ca, in practica, asigurarile voluntare nu se pot deduce pentru ca includ si servicii care se suprapun cu cele acoperite de pachetul de baza (Legea 95/2006), fapt ce contravine legislatiei in vigoare din domeniul sanatatii.
Firmele care au oferit angajatilor asigurari de sanatate ar putea avea probleme cu Fiscul
In acest context, companiile care au oferit angajatilor pachete salariale care contin si asigurari de sanatate s-ar putea trezi, in cazul unor controale de la ANAF, ca trebuie sa achite, retroactiv, contributiile sociale, impozit pe profit si penalitati aferente sumelor platite pentru asigurarile contractate pentru angajati.
Astfel, consultantii citati solicita, in numele furnizorilor de servicii medicale private, modificarea legislatiei fiscale astfel incat, atat asigurarile voluntare de sanatate, care fac referire la serviciile de spitalizare, cat si pachetele de servicii de preventie medicala oferite de operatorii medicali privati, sa beneficieze de deductibilitate fiscala.
Un exemplu de sistem european matur, prezentat in comunicat, este cel din Franta, unde sistemul de asigurari de sanatate obligatoriu este completat de asigurarile voluntare de sanatate. Incepand cu 1 ianuarie 2016, angajatorii francezi sunt obligati sa ofere angajatilor asigurari voluntare de sanatate avand tratament fiscal privilegiat. In aceste conditii, peste 88% dintre francezi detin o asigurare privata de sanatate, complementara sistemului public.
In comunicat se mai mentioneaza ca in prezent, Romania se afla pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste ponderea cheltuielilor cu sanatatea din PIB, cu 5,1% mai putin fata de media europeana (8,6%). Cheltuielile cu asigurarile private de sanatate reprezinta in Romania 0,01% din PIB, de 80 ori mai putin fata de media europeana (0,8%).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul