Companiile de asigurari care activeaza pe piata din Romania se ghideaza dupa principiul lui Caragiale: sa se revizuiasca, primesc, dar sa nu se schimbe nimic! Actorii din piata nu sunt de acord nici cu schimbarea modului de calcul al RCA, nici cu decontarea directa.
Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) sustine ca sistemul compensarii sau decontarii directe nu reprezinta o optiune fezabila care sa imbunatateasca functionarea RCA pe termen mediu si lung si in avantajul tuturor partilor implicate. "Consideram ca aceasta propunere contravine principiilor fundamentale ale raspunderii civile delictuale si, in consecinta, ale asigurarii de raspundere", se arata intr-un comunicat al UNSAR.
Potrivit asiguratorilor, sistemul de decontare directa adreseaza daunele materiale si permite pagubitilor sa opteze intre asiguratorul persoanei vinovate sau asiguratorul propriu (al pagubitului). "Acest lucru va crea antiselectie si va pune presiune pe asiguratorii care platesc riguros despagubirile. Acesti asiguratori (care platesc riguros) vor avea o presiune imensa asupra fluxului de numerar (pentru ca vor plati despagubiri in contul unor terti, ca mandatari, pentru daune la care nu au polite si nici prime). Luand in considerare modul in care se recupereaza in prezent regresele, aceste companii ar avea probleme grave de lichiditate in cateva luni de zile", se mai arata in comunicat.
Exista, astfel, temerea ca o companie de asigurari care plateste la timp va primi cereri de despagubire si de la clientii propri, accidentati de terti, si de la tertii accidentati de clientii sai.
Decontarea directa va genera cresterea pretului RCA, spun companiile
In plus, asiguratorii sustin ca vor pierde controlul gestiunii daunelor RCA (gestiunea va fi facuta de alti asiguratori mandatari), ceea va duce la cresterea daunei medii si implicit la cresterea pretului RCA.
„Legislatie in domeniu exista si este echilibrata, iar pozitia UNSAR referitoare la cei care nu respecta regulile este ca acestia trebuie sa suporte consecintele prin aplicarea penalizarilor de catre autoritatea de reglementare”, se mai arata in comunicat.
De asemenea, impactul instituirii acestei proceduri pe piata RCA va conduce la deschiderea unui numar mare de dosare de dauna, iar jucatorii cu o reputatie pozitiva vor fi cei mai afctati, mai spus companiile.
„Gestionarea corespunzatoare a daunelor atat in interesul pagubitilor, dar si al asiguratorilor emitenti, ramane cea mai mare provocare intr-o piata in tranzitie cum este piata romaneasca. In acest moment exista diferente semnificative intre valorile medii ale daunelor materiale la nivelul asiguratorilor RCA”, se mai arata in comunicat.
Proiect de lege pentru eliminarea societatilor care „pacalesc pagubitul”
Un deputat independent a initiat un proiect de lege care va da dreptul asiguratului sa fie despagubit de propria companie atunci cand este accidentat de un tert. Deputatul a explicat ca prin aceasta modificare legislativa se evita situatiile dificile, in care, in cazul unui accident, sunt implicate persoane care au masini inmatriculate in alte tari sau sunt asigurate la societati rau-platnice. "In prezent, persoana pagubita trebuie sa lupte cu diverse firme de asigurari pentru a reusi sa-si repare autovehiculul. Multe dintre acestea sau intarzie cu procesul de decontare a reparatiei, sau indica diverse service-uri care fac reparatii de proasta calitate, decontand mai putin decat ar fi necesar pentru reparatia daunei", a mai spus deputatul.
Potrivit acestuia, actualul sistem nu ofera o competitie onesta intre asiguratori si faciliteaza ramanerea pe piata a unor firme de asigurari care ofera servicii de proasta calitate si pacalesc pagubitul.
UNSAR nu este de acord nici cu modificarea normei RCA
Companiile de asigurari nu sunt de acord nici cu modificarile aduse Normei 23/2014 privind asigurarile RCA, consideand ca vor avea un impact major asupra industriei. Astfel, se va produce restrangerea capacitatii companiilor de a actiona in piata de profil, iar tarifele ar putea creste semnificativ pe anumite segmente de clienti, sustin societatile de asigurari.
De asemenea, conform noilor prevederi ale Normei 23/2014, companiile vor fi restrictionate in politicile lor de subscriere si de marketing, sustine UNSAT.
In plus, asiguratorii spun ca noile reguli vor conduce, pe de o parte, la reduceri de tarif pe anumite segmente, dar pentru unele categorii de clienti preturile s-ar putea majora cu procente semnificative comparativ cu valorile actuale.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News